A török kémek nagyon aktívak Németországban

-

A török hírszerzés fokozott németországi aktivitására figyelmeztetett a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) vezetője egy pénteki lapinterjúban.


Hans-Georg Maassen a Neue Osnabrücker Zeitung című lapnak elmondta, hogy a török hírszerzés nem tartja be a szabályokat Németországban. Az alkotmányvédelem többször megállapította, hogy "a török titkosszolgálat a német jog keretein kívül tevékenykedett és hírszerzési információkat gyűjtött emberekről".

A belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálat azt is tapasztalja, hogy a török kormány befolyásolja a mintegy hárommilliós németországi török közösséget. Többek között arra buzdít, hogy tegyenek feljelentést a tavalyi puccskísérletért felelősnek tartott Fethullah Gülen hitszónok mozgalmának követői ellen.

Arra irányuló kísérletek is történnek, hogy „megfélemlítsék a (németországi) török származású lakosság tagjait, ha nem Erdogan elnököt támogatják”.

„Számunkra fontos, hogy ez téma legyen Németországban, és problémának tekintsék" - mondta a BfV elnöke.

Hozzátette, hogy a szélsőséges politikai nézetek is egyre inkább terjednek a török közösségben. „A szélsőségesek számának növekedése aggodalommal tölt el bennünket" - mondta az alkotmányvédelem vezetője.

A BfV ebben az ügyben „a tűzjelző, amely figyelmeztet, hogy erősödő radikalizálódással van dolgunk” - mondta Hans-Georg Maassen.

A BfV legutóbbi, 2016-os éves jelentése szerint a tavaly júliusi törökországi puccskísérletnek jelentős hatása volt a németországi török szélsőséges csoportok tevékenységére, azóta emelkedésnek indult a török intézmények elleni támadások száma, és egyre több tüntetést is tartanak a különböző táborok, amelyek "komoly mozgósító képességgel rendelkeznek".

A legnagyobb szélsőséges csoportot a Németországban is terrorszervezetként nyilvántartott szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) hívei alkotják nagyjából 14 ezer fővel. A szélsőjobboldali török csoportosulásokhoz együttvéve megközelítőleg 30 ezer ember tartozik - áll a jelentésben.