Kitiltották a Spiegel tudósítóját Törökországból

-

Nem hosszabbították meg a sajtóigazolványát, anélkül pedig nem kaphat tartózkodási engedélyt.


El kell hagynia Törökországot a német Spiegel magazin tudósítójának. A német lapnak dolgozó Hasznain Kazim hónapokon át próbálta meghosszabbítani a külföldi tudósítóknak járó sajtóigazolványt, a hatóságok azonban nem adták ki neki az újat – írja a Spiegel.


Mivel igazolvány nélkül tartózkodási engedélyt sem kap, el kell hagynia az országot. A lap vezetése ezért úgy döntött: az újságíró a lap bécsi szerkesztőségében folytatja munkáját.

Az újságírót azonban titkosszolgálati források korábban arra figyelmeztették, hogy terrorszervezet támogatása miatt akár eljárást is indíthatnak ellene Törökországban pusztán azért, mert a török kormány által terroristának minősített kurd szervezetek tagjaival is beszélt.

Az újságírót és családját ezért egy német diplomata kísérte ki az isztambuli repülőtérre, attól lehetett ugyanis tartani, hogy a hatóságok a kiutazását is megtiltják. Hasznain Kazim szerint igazolványának meghosszabbítását nem a török kormány, hanem Erdoğan elnöki hivatala akadályozta meg. Az újságíró ügyében Angela Merkel német kancellár is szót emelt.

A Spiegel szerint Hasznain Kazim kritikusan, de korrekten tudósított a török kormány tevékenységéről. A török kormánypárt szerint viszont az újságíró elfogultan és egyoldalúan számolt be a törökországi politikáról.

Florian Harms, a Spiegel Online főszerkesztője szerint tudósítójuk munkájának ellehetetlenítése a sajtószabadság megsértését jelenti. Korábban a német Welt és a norvég Aftenposten törökországi tudósítójának sajtóigazolványát sem hosszabbították meg Törökországban. Március elején Törökországban állami felügyelet alá helyeztek három, a rendszerrel kritikus szerkesztőséget és hírügynökséget.