A török elnökkel egyeztetett Donald Trump

Fotó: Getty Images / Burak Kara

-

Barátságos hangvételű volt a beszélgetés.


A szíriai helyzet volt a fő témája Donald Trump amerikai és Recep Tayyip Erdoğan török elnök telefonbeszélgetésének. A török állami hírügynökség beszámolója szerint a két politikus egyeztetése 45 perces volt, ezalatt Erdoğan arra kérte hivatali kollégáját, hogy Washington ne támogassa tovább Szíriában a Népvédelmi Egységek nevű kurd milíciát, amelyet Ankara a törökországi kurd szeparatizmussal összejátszó terrorszervezetnek tekint.

A két vezető egyetértett abban, hogy közösen lépnek fel az Iszlám Állam terrorszervezet dzsihadistái ellen Báb és Rakka felszabadításának érdekében, valamint abban is, hogy az Egyesült Államok és Törökország között a jövőben még szorosabb együttműködésre van szükség regionális kérdésekben és a gazdaság területén. A két elnök beszélt a mindkettőjük által szorgalmazott szíriai biztonsági övezet kialakításának lehetőségeiről, valamint a menekültválsággal felmerülő kérdésekről is.

Erdoğan reményét fejezte ki, hogy Washington Ankara oldalán harcol majd az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózata ellen. A török vezetés szerint Gülen és hívei felelnek a tavaly júliusi törökországi puccskísérletért.

Trump azt hangsúlyozta, hogy fejleszteni kell a Washington és Ankara közötti kétoldalú kapcsolatokat. Ennek érdekében Mike Pompeo, a CIA igazgatója csütörtökön Törökországba utazik, ahol a szíriai kurdok és a gülenista mozgalom ügyéről konzultál.

Trump először egyeztetett a török államfővel azóta, hogy január 20-án Washingtonban beiktatták tisztségébe. A török elnöki hivatal szerint a beszélgetés rendkívül pozitív és barátságos légkörben folyt