A török államfő kicsit odaszúrt Merkelnek

Forrás: AFP Photo/ Adem Altan

-

Bírálta a Törökországgal szembeni uniós magatartást Recep Tayyip Erdogan török államfő nem sokkal az után, hogy az EU-csúcsvezetők Brüsszelben péntek kora hajnalban nagy vonalakban megállapodásra jutottak az Ankarával való együttműködés szerintük szükséges mikéntjéről a migrációs válság kezelését illetően.


„Miért nem engedik be Törökországot az Európai Unióba?” – tette fel a kérdést Erdogan Isztambulban elhangzott beszédében. Szerinte Törökország mind a gazdaság fejlettségét, mind a konkrét uniós tagsági kritériumok teljesítését tekintve jobban áll, mint több EU-tagország.


Az unió pénzügyi és egyéb támogatást, továbbá vízumkönnyítést helyezett kilátásba, valamint a török EU-csatlakozási tárgyalások számos témafejezetének megnyitását tervezi cserébe azért, hogy a török határrendészet fogja fel az Európába irányuló menekültáradatot.

Török szakértők kételkednek abban, hogy a migránsok törökországi feltartóztatása eredményes lehet. A kérdés nyilván vezető téma lesz Angela Merkel német kancellár vasárnapi isztambuli látogatása során.

Isztambuli beszédében a török elnök ironikusan szólt arról, hogy a minap még többen is a Nobel-békedíj idei lehetséges várományosaként emlegették Merkelt. Erdogan szerint politikai szempontok játszanak közre abban, ha valakit „30-40 ezer menekült befogadásáért” már lehetséges Nobel-díjasnak tekintenek, miközben Törökország 2,2 millió szíriait, valamint 300 ezer irakit fogadott be, de fel sem merült a díjra esélyesek között. (Az idei Nobel-békedíjat végül a tunéziai nemzeti párbeszéd négy résztvevője kapta meg.)