A top nyolcak vagyona egyenlő a legszegényebb 3,6 milliárd emberével

Fotó: AFP / PIUS UTOMI EKPEI

-

Egyre nagyobb a szakadék a gazdagok és a szegények között, ami aláássa a demokráciát.


Statisztikai adatok szerint a világ 8 leggazdagabb embere akkora vagyon fölött rendelkezik, mint a Föld szegényebb feléhez tartozó 3,6 milliárd. A legnagyobb vagyona – nettó 75 milliárd dollárral – a Microsoft társalapítójának, Bill Gatesnek van. Őt a spanyol Amancio Ortega, az Inditex divatcég alapítója követi a sorban 67 milliárd dollárral, a harmadik Warren Buffett, a Berkshire Hathaway legnagyobb részvényese 60,8 milliárddal, a negyedik a mexikói Carlos Slim Helu, a Grupo Carso tulajdonosa 50 milliárd dollárral; az Amazon alapítója és vezetője, Jeff Bezos 45,2 milliárd dollárral az ötödik, a Facebook társalapítója és vezetője, Mark Zuckerberg 44,6 milliárddal a hatodik, Larry Ellison, az Oracle társalapítója és vezetője 43,6 milliárddal a hetedik, nyolcadikként pedig Michael Bloomberg, a Bloomberg LP tulajdonosa zárja a sort nettó 40 milliárd dolláros vagyonnal.Bill Gates


Katy Wright, az Oxfam külső kapcsolatokkal foglalkozó vezetője Donald Trump megválasztására és a Brexitre utalva azt mondta, hogy a gazdasági egyenlőtlenség a politikai életben is polarizációhoz vezet. „Az emberek dühösek, és alternatívákat szeretnének.


Úgy érzik, hátrahagyták őket, hiába dolgoztak keményen, nem jut nekik országuk gazdasági növekedéséből”

– mondta.Legyen korlát

Az Oxfam „humánusabb gazdaság” megvalósítását sürgette, és felszólította a kormányokat, hogy szabjanak határt a vezetői fizetéseknek, gátolják meg az adóelkerülést és jobban adóztassák meg a gazdagokat. A szervezet a gazdasági vezetőket is rászorítaná, hogy vegyék ki arányos részüket az adózásból, a vállalatokat pedig sürgette, hogy adjanak a megélhetésre elegendő fizetést az alkalmazottaiknak.


Amancio Ortega


A szervezet az elmúlt négy évben hasonló jelentéseket publikált. A 2016-os beszámolója szerint a világ 62 leggazdagabbjának volt akkora vagyona, mint a világ szegényebb felének. Idén azért csökkent a szám mindössze a nyolc leggazdagabb listájára, mert a jótékonysági szervezet pontosabb adatok birtokába jutott. Megállapításaik szerint a világ leggazdagabb 1 százalékának vagyona összességében nagyobb, mint a világon élő többi ember teljes vagyona.


Veszélyes egyenlőtlenség

„Obszcenitás, hogy annyi gazdagság összpontosul ilyen kevés kézben, amikor a Földön minden tizedik ember naponta kevesebb mint 2 dollárból él” – mondta Winnie Byanyima, az Oxfam egyik igazgatója, aki szerint az egyenlőtlenség aláássa a demokráciát.szegénység


A brit szabadpiaci agytröszt, az Institute of Economic Affairs igazgatója, Mark Littlewood ugyanakkor bírálta a jótékonysági szervezetet: „Szegénységellenes jótékonysági szervezet létére


az Oxfam túlságosan is sokat foglalkozik a gazdagokkal.”

Littlewood szerint inkább a gazdasági növekedésre kellene koncentrálniuk, mert csak az segíthet eltörölni a mélyszegénységet.


Ben Southwood, az Adam Smith Intézet kutatási vezetője szerint valójában nem a világ gazdagjainak vagyona számít, hanem a szegények boldogulása, amelyben viszont évről évre javulás tapasztalható. „Az Oxfam gazdagsági statisztikája évről évre félrevezet minket. Az adat helyes – a Credit Suisse-től származik –, ám annak tálalása nem.”

Az Oxfamos Wright szerint viszont a jelentés hasznos, mert kihívást jelent a politikai és gazdasági elit számára. „Nincsenek illúzióink afelől, hogy Davosban csupán beszélgetés zajlik a világ elitjének tagjai között, nem születnek érdemleges döntések, mi azonban megpróbáljuk ezt a fókuszt kihasználni.”