A tömeges lebukás után is virágzik a honosítási biznisz

-

Tömegével hamisították a magyar állampolgárság elnyeréséhez szükséges iratokat Ukrajnában, sokan a magyar kormánytisztviselőt is lefizették, hogy kijátsszák a honosítási szabályokat. 194 vádlottja van annak a büntetőpernek, amely a Záhonyi Járási Hivatalban történt visszaélések miatt indult.


Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt Ukrajnában. A magyar hivatalokban olyanok is jelentkeztek kedvezményes honosításra, akik erre nem voltak jogosultak – írja a Népszabadság. A magyar felmenőkkel és bizonyíthatóan magyar kulturális gyökerekkel rendelkező határon túliak számára kitalált repatriálási eljárás segítségével sok, magyarul egyáltalán nem beszélő ukrán állampolgár is hozzájuthatott a magyar útlevélhez. Záhonyban azonban lebuktak.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálatán megbukott tisztviselő bevallotta, hogy többször fogadott el pénzt olyan külföldiektől, akik nem beszéltek magyarul. Az ügyben a nyomozás lezárultakor 197 személy ellen emeltek vádat. A Kisvárdai Járásbíróságon szerdán kezdődött perben öt vádlott jelent meg a bíróságon, egyikük a volt kormánytisztviselő. A külföldiek egy része át sem vette az idézést, a többiek nem jöttek el.

A volt kormánytisztviselő első vallomásában azt mondta, 2013-ban legalább 30-40 olyan embernek igazolta a nyelvtudását, akik semmit sem tudtak magyarul. Ezért fejenként 20 ezer forintot kapott egy ismeretlen férfitól. Egy másik közvetítőtől csak 10 ezer forintot kért, mert ő állítólag kevésbé problémás ügyfeleket hozott, olyanokat, akik néhány szót el tudtak mondani a nyelvtudásvizsgán. A követelmény egyébként sem volt magas, ha a kérelmezők saját életrajzukat el tudták mondani, és egy-két kérdésre is tudták a választ, már megütötték a megfelelő magyarsági szintet. A húsz- és tízezresekből összejött 600-800 ezer forintos korrupciós bevételről szóló vallomását azonban a vádlott később visszavonta. A szerdán ismertetett vádiratban már csak 10 rendbeli üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása szerepel, és 184 rendbeli közokirat-hamisítás.

A lap információi szerint nem ez az egyetlen visszaélési ügy a megyében. Kisvárda szomszédságában az egyik falu képviselője állította, hogy a hatóságok keményebb fellépése óta is több házba ukrán családokat jelentettek be az ott lakók, és szerinte más településeken is ugyanez a helyzet. A bíróságon megjelent vádlottak egyike is egy idős asszony volt, aki a magyarok iránti szeretetével magyarázta, hogy miért akarta megszerezni az állampolgárságot. Az ügyész viszont nem erre volt kíváncsi, hanem arra, honnan kapja a nyugdíját.