A tomboló vihar miatt rekedtek az aranybányában

Fotó: James St. John

-

Élelmet és vizet állítólag már kaptak a dél-afrikai bányászok.


Több mint ezer bányász rekedt a dél-afrikai Free State tartomány egyik aranybányájában. Az AMCU szakszervezet a Twitteren azt írta, hogy a vájárok áramszünet miatt szerda óta vannak a felszín alatt, s eddig csak 65 társukat sikerült kimenteni. Állítólag a viharos időjárás miatt szakadhattak el távvezetékek.

A szakszervezeti képviselők a Beatrix aranybányát üzemeltető Sibanye-Stillwater konszerntől azt követelték, hogy iparkodjon a mentési munkálatokkal. "Az AMCU az érintett munkások magas száma miatt rendkívüliként értékeli az esetet."

James Wellsted, a vállalat szóvivője szerint a bányászok biztonságban vannak, vizet és élelmet is el tudtak juttatni hozzájuk. "Valószínűleg fáradtak, de úgy vélem, rendben vannak" – mondta.

A bánya áramellátását csak részben sikerült helyreállítani generátorokkal, de mindez nem elég a munkások biztonságos felszínre hozatalához – állítja a bányászszakszervezet egyik képviselője. Livhuwani Mammburu szerint egyszerre csak egy embert tudnak kihozni, néhány munkásnak pedig krónikus betegsége van, miközben híján vannak az orvosságnak.