A tolvajoknak a filmbe illő autós üldözés miatt is felelniük kell

-

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség közúti veszélyeztetés bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt két érdi férfi ellen, akik 2015. január 6-án Kecskemétről egy lopott teherautóval menekülve az őket üldöző rendőrök egyik szolgálati gépkocsiját az autópályán megpróbálták leszorítani, tárgyakat dobáltak a rendőrautók elé, majd Pest megyében nekihajtottak az útzárat képező egyik rendőrautónak. Mindez látható az alábbi videón is.


A lopás miatt riasztott rendőrök az M5-ös autópályára felhajtva vették észre a Budapest irányába tartó teherautót, és követni kezdték. A lopott teherautót az idősebb vádlott vezette, akit a rendőrök felszólítottak, hogy álljon meg, de hiába.

Fiatalabb bűntársa a sofőr mellől hátramászott, és a raktérből benzineskannát, fémküszöböket és egyéb tárgyakat dobált az őket üldöző rendőrautók elé. Ezzel azonban a jogszerűen intézkedő rendőrök testi épségét is veszélyeztette. A dobálás miatt sérülés, illetve kár nem keletkezett. Az üldözés során az egyik rendőrautónak sikerült megelőznie a vádlottakat. Ezután azonban a lopott járművet vezető vádlott szándékosan nekikormányozta a teherautót az előtte hirtelen fékezni kényszerülő rendőrautónak, ami miatt a szolgálati jármű bal hátsó része megrongálódott. A járőrök nem sérültek meg.

Az autótolvajok az ütközés után sem álltak meg, hanem az örkényi lehajtónál elhagyták a sztrádát, és a 4-es főúton Cegléd felé menekültek. A vádlottak üldözése Pest megyében is folytatódott: két rendőrautó a 4-es főút Monorierdő elágazásánál útzárat képezve akarta megállítani vádlottakat. A lopott autót vezető 26 éves férfi azonban lassítás nélkül hajtott a rendőrautók felé, melyekben nem ültek járőrök. Neki is ment az egyik autó jobb elejének, majd lassítás nélkül Budapest felé menekült.Végül a kecskeméti rendőröknek Vasad területén sikerült elfogni és őrizetbe venni a két vádlottat. Kiderült az is, hogy az idősebb vádlott kábítószer hatása alatt vezette a lopott járművet, és jogosítványa sincs. A 26 éves vádlott által szándékosan megrongált rendőrautókban összesen 530 000 Ft kár keletkezett.

Az autólopás miatt a vádlottak ellen külön nyomozás folyik, az idősebb vádlott házi őrizetben van, míg bűntársa szabadlábon védekezik. Az idősebb vádlottat közúti veszélyeztetés bűntettével, bódult állapotban elkövetett járművezetés vétségével, cserbenhagyás vétségével, hivatalos személy elleni erőszak bűntettével és rongálás bűntettével vádolja az ügyészség. Fiatalabb bűntársának pedig közlekedés biztonsága elleni bűntett és hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt kell felelnie.