A többség újra elégedett Merkellel

Fotó: MTI/EPA/DPA / GREGOR FISCHER

-

Népszerűsége szeptemberben volt az ötéves mélyponton, azóta 45-ről 54 százalékra növekedett.


Az ARD országos köztelevízió felmérése szerint a kancellárt a menekültüggyel kapcsolatban korábban élesen bíráló bajor miniszterelnök, Horst Seehofer népszerűsége viszont csökkent, a munkájával elégedettek aránya 44 százalékról 37 százalékra süllyedt. Angela Merkel népszerűsége viszont egy hónap alatt 9 százalékponttal nőtt.

Azt is vizsgálták, miként vélekednek a németek az ország demokratikus berendezkedésének működéséről: 58 százalékuk elégedett a németországi demokrácia működésével, 41 százalék pedig nem. A keleti tartományokban, az egykori NDK területén a többség - 53 százalék - elégedetlen, míg a nyugati tartományokban jóval az országos átlagnál alacsonyabb, 37 százalékos az elégedetlenek aránya.
A merényletek, terrorcselekmények veszélyével kapcsolatban kimutatták, hogy a németek leginkább a szélsőjobb terrorjától tartanak; a megkérdezettek 84 százaléka nagynak vagy nagyon nagynak nevezte a szélsőjobboldali merényletek veszélyét. Az iszlamista terrortámadások veszélyét 68 százalék tartja nagynak vagy nagyon nagynak, a szélsőbaloldali merényletek veszélyét pedig 52 százalék.

A menekültválsággal kapcsolatban a többi között kimutatták, hogy a lakosság többsége, 56 százaléka attól tart, hogy a menekültek révén túlságosan megerősödik az iszlám befolyása Németországban. Legutóbb májusban vizsgálták ezt a kérdést, akkor 52 százalék vélekedett így.