A többség szerint felesleges a kvótanépszavazás

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

A megkérdezettek nem gondolják, hogy a menekültekkel emberségesebben kellene bánni, és nem kötelességünk segíteni rajtuk. Minden 10 megkérdezettből 6 úgy gondolja, hogy a menekülteket amúgy sem lehet arra kényszeríteni, hogy oda költözzenek, ahova nem akarnak.


Minden 10 megkérdezettből majd 9 úgy gondolja, hogy túl sok menekült érkezik Európába, és az egy évvel ezelőtti és az egy hónappal ezelőtti kutatáshoz képest is növekedtek a menekültekkel szemben ellenérzések – írja a felmérést végző Publicus Intézet.


A kvótanépszavazáson a megkérdezettek fele ígéri biztosra a részvételét, s közel kétharmaduk a kvóta ellen szavazna. Az összes megkérdezett 11 százaléka adna le érvénytelen szavazatot, ha elmenne – azonban többségük inkább távolmaradásával szavaz.


Csökken az emberségesség

A többség opportunizmust is érzékel a kormány részéről, és 48 százalék (42 ellenében) úgy gondolja, hogy a témával a Fidesz valójában a népszerűségét igyekszik növelni. Ebben a Fidesz-szavazókat (33 százalék) leszámítva minden vizsgált társadalmi csoport így gondolkodik, leginkább a Jobbik (64 százalék) és az MSZP szavazói (56 százalék).

Az egy évvel ezelőtti és az egy hónappal ezelőtti kutatások eredményeit összehasonlítva megállapítható, hogy folyamatosan csökken azok aránya, akik szerint a menekülteket emberségesebben kellene kezelni. Míg egy éve a megkérdezettek több mint fele (52 százalék) gondolta így, egy hónappal ezelőttre ez 44 százalékra csökkent, mostanra már csak 38 százalék van ezen az állásponton.

Mostanra már csak két társadalmi csoportban vannak többségben azok, akik szerint több emberséget érdemelnek a menekültek: a budapestiek (54 százalék) és az MSZP-szavazók (52 százalék) körében. Leginkább a Jobbik-szavazók (65 százalék) és a legfeljebb nyolc általánossal rendelkezők (58 százalék), illetve a Fidesz-szavazók (56 százalék) gondolkodnak ellenkezően.


Felesleges a kampány

A népszavazást a megkérdezettek többsége (48 százalék, 42 ellenében) feleslegesnek gondolja, minden második válaszadó így nyilatkozott. A Fidesz-szavazók (31 százalék) kivételével minden vizsgált társadalmi csoport így gondolkodik – leginkább az MSZP (72 százalék) és a Jobbik (58 százalék) szavazói.

Minden tíz megkérdezettből hatan (60 százalék) úgy gondolják, hogy népszavazás nélkül is megakadályozható a kényszerbetelepítés, és felesleges erre költeni. Ebben a kérdésben még a Fidesz szavazói is egyetértenek a többséggel – körükben 44 százalék (42 ellenében) azok aránya, akik ekképpen gondolkodnak. Ugyanennyien (60 százalék) gondolják úgy, hogy a menekülteket amúgy sem lehet arra kényszeríteni, hogy oda költözzenek, ahova nem akarnak.

A köztereken és a médiában megjelenő, a kormány által folytatott hirdetési kampányt a megkérdezettek kétharmada (68 százalék) túl soknak gondolja, és csupán tízből három válaszadó (28 százalék) érzi azt, hogy szükség van ennyi hirdetésre. Egyedül a Fidesz szavazói szerint nem sok a hirdetés, 50 százalékuk gondolja így 45 ellenében.


Csökkenő igenek

A kvótanépszavazáson a megkérdezettek fele (54 százalék) ígéri biztosra a részvételét, ez lényegében megegyezik a múlt hónapban mért 53 százalékkal. A részvétel a legnehezebben mérhető szándék, és általában többen jelzik részvételüket annál, mint akik végül el is mennek. Így jelenleg a népszavazás érvényessége meglehetősen kérdéses. Legnagyobb arányban a Fidesz szavazói ígérik biztosra a részvételüket (82 százalék), és legkevésbé az MSZP-szavazók (34 százalék) – olvasható a Vasárnapi Hírek megbízásából készített felmérés ismertetőjében.

Mindössze hatszázaléknyian terveznek a kvóták mellett szavazni, és az összes megkérdezett kétharmada a kvóták ellen szavazna. A kvótapárti szavazók többsége az elmúlt hónapban az érvénytelen szavazók körébe vándorolt, az összes megkérdezett tizenegy százaléka adna le érvénytelen szavazatot – ha elmenne.