A többség szeretne miniszterelnök-jelölti vitát

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd / MTI/Koszticsák Szilárd

-

A Republikon és az Ipsos közös felméréséből kiderül, hogy a lakosság többsége Mesterházy Attilát látná szívesen a miniszterelnök oldalán.


A Republikon Intézet legfrissebb elemzésből kiderül, hogy a szavazók túlnyomó többsége, mintegy hetven százaléka szerint a vitán kötelessége részt venni annak a miniszterelnöknek, aki tiszteletben tartja a demokráciát. A Fidesz szavazóinak fele ezt szintén így gondolja. Az Ipsos adatfelvételén alapuló elemzés azt is megállapítja, hogy a választásokat megelőző miniszterelnök-jelölti vitára a választók szerint egyértelműen szükség van: 62 százalékuk szerint általában véve fontos egy ilyen vitát rendezni, míg a jelenlegi helyzetet ismerve 55 százalék szerint indokolt, hogy Orbán Viktor és Mesterházy Attila vitázzon. A Republikon elemzése kitért arra is, hogy a válaszadók milyen motívumot sejtenek Orbán Viktor eddigi elzárkózása mögött, mit gondolnak, miért nem hajlandó a Fidesz elnöke elfogadni a kihívásokat. A választópolgárok megosztottak e kérdésben: több mint felük szerint Orbán fél attól, hogy a kormányzásával kapcsolatos kellemetlen kérdések kerülnének elő, de csak valamivel kisebb mértékben vélik úgy, hogy a kormányfő biztos a győzelmében, ezért megengedheti magának, hogy elkerülje a vitát. Az adatfelvételt az Ipsos, az adatok elemzését a Republikon Intézet végezte. Az adatfelvételre március 20-21 között került sor, 1000 fő telefonos megkérdezésével. A minta jól reprezentálja a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét.


Orbán–Mesterházy vitát szeretnének a választók

Érdekes kérdés a vita szereplői körével kapcsolatos preferenciák vizsgálata is. Itt az összefogás szavazói a legegységesebbek: 70 százalékuk a kétszereplős, Orbán Viktor és Mesterházy Attila közötti vitát rendezné meg, és csak ötödük bővítené négyszereplőssé a vitát. Fontos körülmény, hogy az Orbán–Mesterházy vitát fontosnak tartaná az LMP-szavazók közel négyötöde, és a bizonytalan szavazók 56 százaléka is! A Jobbik- és az LMP-szavazók között egyaránt a négyfős vita a leginkább támogatott, érdekes kettősség ugyanakkor, hogy míg a Jobbik-szavazók 82 százaléka jelölt meg olyan opciót, amiben Vona Gábor szerepelt, az LMP szavazóinak csak 44 százaléka választotta azt a vitaformát, amelyben Schiffer András is résztvevő. Megállapítható tehát, hogy a „legnépszerűbb”, leginkább igényelt konstelláció az Orbán–Mesterházy, kétszereplős vita, a második helyen a négyszereplős megoldás áll. Tíz-tíz százalékos kisebbséget képviselnek azok, akik szerint a jelenlegi szituációban leginkább egy Orbán-Vona, vagy pedig egy Orbán–Mesterházy–Vona vitára lenne szükség – ők elsősorban a Jobbik szavazói közül kerülnek ki.


Paks megosztó téma

A vita lehetséges témáiról érdeklődve kiderült, hogy vannak fontos azonosságok a különböző szavazótáborok igényei között: lényegében egyetértenek abban, hogy a három legfontosabb téma, aminek mindenképp elő kéne kerülnie, a munkahelyteremtés, az egészségügy és a szegénység kérdése. Ugyanakkor a legnagyobb különbség a Fidesz és a Kormányváltók, illetve az LMP szavazói között a paksi beruházás kérdésében tapasztalható: ez a téma az ellenzéki szavazók számára egyértelműen kiemelt ügy, míg a kormányt támogatók inkább kerülnék.


Vitát szervez az ATV és a Népszabadság

Az ATV és a Népszabadság szerkesztősége közösen hirdet szakpolitikai fórumot és miniszterelnök-jelölti vitát: április 1-jére a külpolitikai, 2-ára az oktatáspolitikai, 3-ára az egészségügyi és 4-ére a gazdaságpolitikai elképzelések megvitatására. Fölkéri a demokratikus erők miniszterelnök-jelöltjeit – tehát a Jobbik vezetőjét, Vona Gábort nem –, hogy április 5-én, a választás előtti napon vegyenek részt egy vitán. Az eseményeket a Népszabadság és az ATV egy-egy újságírója moderálja élő adásban, pártatlan feltételeket biztosítva. A kormányváltó összefogás már jelezte, hogy szerepelni fognak a dispután.