A többség megszavazná az MSZP kérdéseit

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

A felmérés szerint a megkérdezettek elutasítják az állami földek eladását, és korlátoznák a fizetéseket az állami cégeknél. A Republikon Intézet kutatása szerint továbbra is a Fidesz a legnépszerűbb párt, az MSZP pedig stabilizálta előnyét a Jobbikkal szemben.


A pártot választani tudók és akarók körében a Fidesz-KDNP 51 százalékos támogatottsággal bír, ami érdemben nem különbözik a múlt havi eredménytől. 19 százalékos támogatottságával az MSZP őrzi a legnépszerűbb ellenzéki párt pozícióját, míg a Jobbik 17 százalékkal a harmadik. Őket a Demokratikus Koalíció követi 5 százalékos, az LMP 4 százalékos, az Együtt 2 százalékos eredménnyel, a sort 1 százalékos támogatottsággal a Liberálisok zárják, olvasható a Republikon Intézet áprilisi, reprezentatív közvélemény-kutatásából.

A Republikon Intézet kutatása kitért az MSZP népszavazási kérdéseire is, amelyek tartalmával a megkérdezettek döntő többsége pártpreferenciától függetlenül egyetért. A kutatásban résztvevők 75 százaléka utasítja el az állami földek eladását, 85 százalékuk pedig bevezetné a kétmillió forintos bérplafont az állami vezetők körében.

Annak ellenére sem csökkent jelentősen azok aránya, akik egy esetleges népszavazáson biztosan vagy valószínűleg részt vennének, hogy a vasárnapi boltzárról szóló népszavazás a törvény visszavonásával okafogyottá vált. A megkérdezettek úgy látják, a kormány leginkább azért vonta vissza a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi zárvatartását, hogy ezzel megakadályozza a szocialisták népszavazási sikerét, és mert a 2015-ben bevezetett vasárnapi boltzár népszerűtlen volt.