A többség már nem bízik az államban

Fotó: MTI / Földi Imre

-

Egyre kevesebben vannak azok, akik csak az államtól várják majd a nyugdíjat - derül ki az Aegon Magyarország reprezentatív felméréséből.


Ma már kisebbségben vannak Magyarországon is azok, akik úgy gondolják, csak és kizárólag az állam feladata lesz a nyugdíjukról gondoskodni – derül ki az Aegon Magyarország legutóbbi reprezentatív kutatásából. Csak a magyarok 35 százaléka gondolja, hogy a nyugdíj kizárólag az állam feladata, 43 százalék közös feladatnak tartja, 21 százalék pedig úgy gondolja, csak magára számíthat majd ebben a kérdésben.

Jelentős különbség van a pályakezdők és a nyugdíjhoz már közeledő korosztály, azaz a 19-29 év és a 40-59 év közöttiek gondolkodásában. Míg a 19-29 éves korosztályban a legmagasabb azok aránya, akik szerint kizárólag maguknak kell gondoskodniuk nyugdíjukról, mert az állam ezt nem fogja tudni a jövőben biztosítani, addig ez fokozatosan csökken az egyre idősebb korosztályok irányába. Ezt egészítik ki fordított arányban azok, akik szerint közös feladat a gondoskodás.

Az életkortól függetlenül alakul ugyanakkor azok száma, akik még mindig csak az állammal intéztetnék a nyugdíjfizetést. Mindenképpen pozitív, hogy ez a tábor a másik kettő mellett kisebbségben van, hiszen ez azt jelenti, hogy a lakosság nagyobb arányban érzi feladatának az öngondoskodást minden életkori csoportban.Ha a nyugdíjukról van szó, a magyarok kerülik a kockázatokat: 62 százalékuk úgy nyilatkozott, inkább a biztos megtakarítási formákat választják. Csak közel hét százalék gondolja úgy, hogy kockáztatna, ha a magasabb kockázat magasabb hozammal is párosul. Ez persze önmagában nem mond sokat, hiszen a megtakarítási időszak kezdetén könnyebben elfogadható, sőt támogatandó a nagyobb kockázatvállalás, míg a nyugdíjas évek közeledtével inkább kerülendő a kockázat.

A befektetési formákban is megjelenik ez a kockázatkerülő magatartás, a legtöbben, 22 százalék önkéntes pénztári tag, ezt követi az életbiztosítással és a nyugdíjbiztosítással rendelkezők száma 19 és hat százalékkal. A magyarok 36 százaléka azonban még mindig semmilyen nyugdíjcélú megtakarítással sem rendelkezik.
Közel ugyanennyien, 37 százalék azt mondja, jelenlegi anyagi helyzetében nem képes félretenni.

A legtöbben, a megtakarítók 42 százaléka havi 5 és 10 ezer forint között tesznek félre nyugdíjcélra, 15 és 20 ezer forint között 14,5 százalék, míg havi 20 ezer forint felett csak a magyarok alig 7 százaléka tud, illetve hajlandó megtakarítani nyugdíjas éveire. A legkevesebbet a pályakezdők (15-29 évesek) és a nyugdíjhoz nagyon közel állók (60 évnél idősebbek) tudnak félretenni, ebben a két korosztályban közel 45 százalék azok aránya, akik semennyit nem tesznek félre nyugdíjcélra.

Ha lassan is, de nő az öngondoskodást választók aránya – mondta el Marosvölgyi Péter, az Aegon Magyarország Online értékesítési vezetője. Egyre többen online kötnek nyugdíjbiztosítást, ebben is a 40 és 55 év közöttiek a legaktívabbak: 72 százalékuk köt ilyen módon biztosítást, míg a fiatalabbaknak csak 23 százaléka, az idősebbeknek pedig csupán öt százaléka. Az online üzletkötés előnye amellett, hogy kényelmes, a kalkulátorok nyújtotta információk. Tipikusan ilyen a várható hozamok mellett kiszámított teljes megtakarítás, a várható nyugdíjba vonulás ideje is.