A titkosszolgálatok tudták, hogy veszélyes a vasúti merénylő

Fotó: AFP / PHILIPPE HUGUEN

-

A szélsőséges iszlamista nézeteket valló marokkói férfi, aki az Amszterdamból Párizsba tartó expresszvonaton tervezett merényletet, korábban Szíriában harcolt, és több ország titkosszolgálata is figyelte őt. Mégis az utasokon múlt, hogy ne legyen a vonaton mészárlás.


Azt eddig is tudtuk, hogy a francia hatóságok figyelték már korábban is a 26 éves merénylőt, aki tavaly Szíriába ment harcolni, de most az is kiderült, hogy a spanyol és a belga titkosszolgálatok előtt sem volt ismeretlen Ayoub el-Khazani személye – írja a Guardian.


Charles Michel, Belgium miniszterelnöke azt mondta, hogy a belga hatóságokat a spanyolok figyelmeztették, miszerint Khazani veszélyes, biztonsági kockázatot jelent. A spanyolok figyelmeztették a franciákat is 2014 februárjában, jelezték a másik ország titkosszolgálatának, hogy a férfi vélhetően kapcsolatban áll a dzsihádistákkal. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung értesülései szerint a férfi tavaly Berlinből előbb Isztambulba, majd Szíriába utazott. A spanyol titkosszolgálat 16 nappal később Belgiumban talált rá újra, a köztes időben a lap értesülései szerint az Iszlám Állam „terroristaképzőjében lehetett” – idézi a Bild.de.

Khazanit a figyelmeztetés után, a franciák S-listára tették, amelyen a terrorista kapcsolatokkal gyanúsítható személyek szerepelnek. Igaz, az ezen listán szereplő emberek nem mindegyikét tartják megfigyelés alatt. Khazanit azonban figyelhették, mert nagynak tartották a valószínűségét annak, hogy kötődik az Iszlám Államhoz.A hatóságok elvileg azt is tudták, hogy Khazani a támadás előtt Belgium legforgalmasabb állomásán, a brüsszeli Gare du Midi pályaudvaron szállt fel a Thalys Párizsba tartó vonatára.


Az Európai Unió bűnüldöző hatóságának, az Europolnak a szóvivője azt mondta, hogy az Irakból és Szíriából visszatért európaiak jelentik jelenleg a legnagyobb terroristaveszélyt a kontinensen. Kiemelte, hogy a fenyegetettséget legalább olyan komolyan kell venni, mint 9/11-et követően. A hatóság legutóbbi becslése szerint körülbelül ötezer európai ember jelent fenyegetést, ugyanis Európából eddig ennyien mentek Szíriába harcolni. Ebből hatszázan britek, ezerkétszázan franciák, és legalább 350-en belgák.