A titkosszolgálat pénzén zuhanykabint épített az irodájába

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Hazim Sahib Jalil Al-hakeem / Getty Images/iStockphoto / Hazim Sahib Jalil Al-hakeem

-

A román titkosszolgálat pénzéből még luxusautót is vettek.


A ügyészség szerint a belügyminisztérium titkosszolgálat (DIPI) főnökei 2014-ben és 2015-ben a szolgálat pénzéből saját maguknak vásároltak be olyasmiket, amiknek semmi közük nem volt az operatív munkához, a beszerzésről készült jelentéseket pedig titkosították.

Az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság gyanúsítottként hallgatta ki Rareş Văduvát, a szolgálat államtitkári rangú főnökét és Gelu Olteanut, aki 2014 augusztusáig vezette a belügyi hírszerzést. A vádhatóság nem pontosította, mire költötték a gyanúsítottak a szolgálat pénzét.

Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a májusban bíróság elé állított Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter egyik korrupciós ügyével van kapcsolatban a szolgálat pénzének ellopása.


Hidromasszázs

A tavaly novemberben lemondott volt kormánytagot azzal vádolják, hogy tavaly júliusban belügyminiszterként elrendelte egy Audi A8-as személygépkocsi vásárlását a belügyi titkosszolgálat műveleti keretéből. A luxusautóra állítólag a közméltóságok védelme miatt volt szükség, de azt kizárólag Oprea használta. A román média szerint a DIPI pénzén Oprea irodáját hidromasszázs-zuhanykabinnal is felszerelték.

Oprea mellett az ügyben májusban vádat emeltek a DIPI-t 2014-től idén februárig vezető Gheorghe Nicolae ellen is, akit hivatali visszaélésben való bűnrészességgel és hűtlen kezeléssel vádolnak.