A titkosszolgálat már megkereste a mobilszolgáltatókat

Fotó: Europress/AFP/Lluis Gene / Europress/AFP/Lluis Gene

-

Nem lehet Magyarországon olyan SIM-kártya, amelynek nemzetbiztonsági célból történő megfigyelése megoldhatatlan, a titkosszolgálatok felé pedig az az elvárás, hogy a lehető legrövidebb időn belül göngyölítsék fel a gyanús eseteket – ez a célja annak a műveletnek, amelyet a napokban indított az elhárítás. A tervek szerint mindenkinek 5 SIM-kártyája lehet.


Már mindhárom nagy mobilszolgáltatót – a Vodafone-t, a Telenort, a Magyar Telekomot – megkeresték a titkosszolgálat munkatársai – írja a Magyar Idők. Az illetékesek azt várják, hogy a szolgáltatók a legrövidebb időn belül adják át az irreális mennyiségű előfizetéssel rendelkező személyek adatait. A lap szerint a Vodafone és a nemzetbiztonsági szolgálatok együttműködése eddig is olajozottan működött, a szolgáltató már egy ideje önkéntesen figyeli a gyanús kártyás vásárlásokat, és az arra érdemes információkat megosztja.

Salah Abdeslam, a párizsi terrorcselekmények logisztikai lebonyolítója a merényletek előtt háromszor is járt Magyarországon, és hét olyan személyt szállított el Budapestről, illetve Kiskőrösről, akik a migrációs hullámot kihasználva érkeztek Magyarországra, majd később részt vettek a brüsszeli és a párizsi terrorcselekményekben. Felderítették a kapcsolattartás csatornáit, több mobiltelefonszámot is azonosítottak. Ezek egy részéről kiderült, hogy egy hajléktalan nevén vannak. A feltöltőkártyákat magyar szervezett bűnözői köröktől szerezték be a terroristák, a hajléktalan nevén pedig 200 ezer telefonkártyát találtak. Az alvilágnak és a terroristáknak azért van szükségük anonim SIM-kártyákra, mert azokat általában csak egyszer használják, majd kidobják.

A lap szerint gőzerővel folynak ugyanis a tárgyalások a Nemzeti Hírközlési Hatóság, a kormányzat és a szolgáltatók között a kiskapuk bezárásáról, és hamarosan kiderül, hogy ki milyen feltételekkel vásárolhat majd SIM-kártyát. A konkrét javaslatok között az szerepel, hogy egy magánszemély legfeljebb öt kártya birtokosa lehet – írja a Magyar Idők.

A szolgáltatók számára az együttműködésért cserébe könnyítéseket is kilátásba helyezett a szaktárca. A tervek szerint a cégek mentesülnének a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának fizetendő díjak alól. Jelenleg egy előfizető azonosítási költsége körülbelül 500 forintjába kerül a szolgáltatóknak. Viszont továbbra is nyitott kérdés, hogy mi lesz annak a több százezer azonosítatlan kártyának a sorsa, amely jelenleg is kint van a piacon.