A tisztogatás hangja – a muzulmánok ellen uszít a buddhista szerzetes

Fotó: AFP / CHRISTOPHE ARCHAMBAULT

-

Mianmarból már 370 ezer rohingját üldöztek el.


A buddhizmust sokan különösen szelíd vallásnak tekintik. Ám a mianmari rohingják elüldözése azt mutatja, hogy Buddha nevében is lehet gyűlöletkeltő szólamokat terjeszteni. A legismertebb mianmari gyűlöletprédikátor egy szerzetes, Viratu. Mosolya, barátságos arca 49 éves kora ellenére is fiatalos, ám Viratu a buddhizmus legrosszabb gyűlöletprédikátorai közé tartozik. A Mandalayból, Mianmar második legnagyobb városából származó szerzetest teszik részben felelőssé azokért a szörnyűségekért, amelyeket a délkelet-ázsiai országban követnek el muzulmánok ellen.

Viratu évek óta a leggonoszabb szóháborút folytatja az iszlám ellen. Hallgatóságát rendszeresen felszólítja, hogy az összes muzulmánt űzzék el az egykori Burmából. Viratu az internetet is használja propagandája terjesztésére: a Facebookon már több mint 400 ezer követője van, de a Twitteren és a YouTube-on is aktív.

Mindig ugyanazt mondja: az iszlám gonosz, a muzulmánok buddhista nőket gyilkolnak és erőszakolnak meg, túl sok gyereket szülnek, iszlamizálni akarják Mianmart.

A Time már 2013-ban címlapsztorit csinált Viratuból, "A buddhista terror arca" címmel. Mások "Burma Oszama bin Ladenjének" vagy "Buddha Oszama bin Ladenjének" nevezték. Viratut azonban nem nagyon izgatja, hogy egy iszlamista terrorista hálózat alapítójával állítják egy sorba. A szerzetes lágy hangon sorolja érveit: "Csak a szeretteimet védem. Figyelmeztetem az embereket a muzulmánokra. Mint egy kutya, amely ugat, ha idegenek közelednek a házhoz. Olyan vagyok, mint egy kutya. Ugatok."

Valójában ennél sokkal többet tesz. Jelentősen hozzájárult az iszlámellenes hangulathoz, amelyben a többségében buddhista országból már 370 ezer rohingját űztek el. Szerinte "a muzulmánok olyanok, mint az afrikai pontyok. Gyorsan szaporodnak, nagyon erőszakosak és felfalják egymást".

Viratu 14 évesen, rögtön az iskola után szerzetes lett. 2001-ben csatlakozott ahhoz a nacionalista mozgalomhoz, amely muzulmán üzleteket akar bojkottálni és be akarja tiltatni a vegyes házasságokat. Két évvel később, még a katonai diktatúra idején, a muzulmánok ellen irányuló erőszakos kilengések után 25 év elzárásra ítélték. 2010-ben amnesztiával szabadult.

A hitszónok neve azóta ismert. Szerinte a mianmari muzulmánok 90 százaléka "radikális és gonosz", "vallásom és fajtám védelme fontosabb a demokráciánál". Viratu "a faj és a vallás védelmére" alakult egyesülésen keresztül is uszít. A csoport állítólag befolyásos katonák támogatását élvezi.

A buddhizmus a más világvallásokkal való összehasonlításban eddig olyan vallásnak számított, amely kevéssé fogékony a szélsőségekre, és Mianmarban a szerzetesek 2007-ben még részt vettek a katonai diktatúra elleni tiltakozásokban. A dalai láma nem rejtette véka alá, hogy mit gondol a mianmari történésekről. "Az embereknek, akik muzulmánokat zaklatnak, Buddhára kellene gondolniuk. Egy ilyen helyzetben Buddha biztos ezeknek a szegény muzulmánoknak segített volna" – mondta a tibetiek vallási és politikai vezetője.