A Times is katonai erőt vetne be a menekültprobléma megoldására

Fotó: AFP / ROSLAN RAHMAN / AFP / ROSLAN RAHMAN

-

A The Times keddi szerkesztőségi állásfoglalása szerint az Európai Uniónak katonai erővel kell fellépnie az Európába irányuló földközi-tengeri embercsempészet ellen.


A tekintélyes konzervatív brit napilap hangsúlyozza, hogy bár a Földközi-tengeren nincsenek jéghegyek, csak az elmúlt héten többen fulladtak vízbe az elsüllyedt embercsempész hajók utasai közül, mint ahányan a Titanic katasztrófájában életüket vesztették.


Erre a humanitárius vészhelyzetre Európa eddig a rá jellemző összehangolatlansággal reagált. Az EU-nak azonban a legutóbb történtek után közös fellépéssel kell csapást mérnie az embercsempészek üzleti modelljére, szembeszállva azzal az alapeseti feltételezéssel, hogy azok a hajók, amelyek nem süllyednek el a tengeren, mindenképpen kiköthetnek Európában.


Vegyünk példát az Egyesült Államokról?

Európa déli határainak védelme ahhoz az erőfeszítéshez hasonlítható, amelyet az Egyesült Államok fejt ki Mexikóval közös határának ellenőrzésére, csak éppen az amerikai határőrség ehhez 300-szor akkora havi költségvetési támogatást kap, mint amennyit az EU a Földközi-tengeren jelenleg működő járőrszolgálatra fordít - áll a The Times írásában. Korábban Tony Abbott ausztrál kormányfő is hasonlót javasolt.


Hadihajókkal kéne kezelni a problémát?


A lap szerint nem tekinthető pénzszórásnak, és nem is a szélsőjobbnak tett gesztus, hanem a józan ész diktálta feladat a határok megfelelő őrizete. Olaszország eddig csaknem ezer embercsempészt vett őrizetbe, az őrizetbe vétel fenyegetése azonban önmagában nem fogja megállítani az embercsempészeket. Az Európai Unió vezetőinek ezért komolyan fontolóra kell venniük katonai erő alkalmazását az embercsempészek hajóinak megsemmisítésére még a kiinduló kikötőkben, mielőtt ezekre a hajókra a menekülők felszállnának.

Meg kell vizsgálni emellett annak a lehetőségét is, hogy a már úton lévő hajókat Európa helyett miképp lehet humánus módon máshová irányítani. Az nyilvánvalóan elfogadhatatlan lenne, ha a hajókat erővel visszakényszerítenék Líbiába, tekintettel arra, hogy a líbiai partvidék egyes szakaszait az Iszlám Állam nevű szélsőséges milícia ellenőrzi. Egyiptomot, Tunéziát, Algériát és Marokkót azonban be lehet és be is kellene vonni a helyzet megoldásába - áll a The Times keddi szerkesztőségi cikkében.

A brit lap szerint az igazi megoldást mindazonáltal Afrika gazdasági fejlődése jelenti. Ez a folyamat máris „nyaktörő ütemben" zajlik, a külföldi befektetések megháromszorozódtak, az átlagjövedelmek több mint 30 százalékkal emelkedtek az elmúlt évtizedben. A partra vetődő menekülőket mutató, szívszaggató képsorok nem jellemzik az egész kontinenst - fogalmaz a The Times írása.