A tigriseket veszélyezteti az építkezési láz Ázsiában

Fotó: Wikipedia / S. Taheri

-

Már csak 4000 tigris él vadon.


Az orvvadászat és az élőhelyük visszaszorulása megtizedelte a tigriseket, de az elkövetkező években az építkezési láz jelentheti számukra a legnagyobb veszélyt – állítja egy szerdán közzétett jelentés.

A Vadvédelmi Világalap (WWF) környezetvédő szervezet szerint mintegy 11 ezer kilométer utat és vasutat terveznek építeni Ázsiában, ami tovább csökkenti a ragadozók élőhelyét.

Az infrastrukturális beruházások kisebb, elszigetelt részekre szabdalják fel a tigrisek területét – olvasható a WWF jelentésében.

A nagymacskáknak nagy, összefüggő területekre van szükségük a vadászathoz. Gyakran gázolják el őket járművek, vagy más módon válnak áldozatokká, ha emberekkel találkoznak az utakon.

Vajon a regionális közösség kész-e elfogadni a tigrisek kihalását és mindannak eltűnését, amit e ragadozók képviselnek, cserébe újabb autópályákért és közlekedési hálózatokért? – tette fel a kérdést a WWF.

A múltban is sok út- és vasútépítés történt azokban az országokban, ahol tigrisek élnek, de a tervezett fejlesztések mérete és üteme az egyik legnagyobb kihívás – figyelmeztetett a civil szervezet, amely felszólította a tervezőket, hogy csökkentsék a minimumra a nagymacskákat érintő hatásokat.

A WWF szerint ma mindössze 4000 tigris él szabadon a száz évvel korábbi 100 ezer helyett. Tizenkét ázsiai országban és Szibériában honosak.

A WWF szerint most első ízben a tigrispopuláció növekedésének jelei észlelhetők, de a szervezet arra figyelmeztetett, hogy az állatok szükségleteivel nem számoló infrastrukturális tervek miatt megakadhat a folyamat.