A Thunder lezúzta a Spurst, és bejutott az NBA nyugati döntőjébe

Fotó: Getty Images / Ronald Martinez

-

Kevin Durant újra nagyot játszott. A másik oldalon Tim Duncan először adott életjelet magáról. A veterán center jövője bizonytalan a Spursnél.


Az Oklahoma City Thunder hazai pályán 113-99-re legyőzte a San Antonio Spurst az NBA Nyugati főcsoportjának elődöntőjében rendezett hatodik meccsen, sikerével pedig, 4-2-re megnyerve a párharcot, bejutott a konferencia döntőjébe, ahol a címvédő Golden State Warriors vár rá. Az OKC a legutóbbi hat szezon során a negyedik főcsoportdöntőjére készülhet.


Megsemmisítés indul!


A Thunder a párharc első meccsét brutálisan simán, 124-92-re bukta el, és ekkor szinte senki nem adott volna egy lyukas centet sem a továbbjutásukért. Azonban a csapat első éves főedzője, Billy Donovan összekapta a gárdát, és a következő öt meccsből négyet megnyertek Kevin Duranték. Ebből kétszer San Antonióban, abban a csarnokban, ahol az alapszakasz 41 hazai meccséből csak egyet bukott el a Spurs.

A siker fő letéteményese a 37 pontig jutó Durant volt, aki az elődöntő hat meccsén 33,2 pontot átlagolt, és a pontjaihoz 9,7 lepattanót is hozzátett. Ugyancsak remekelt a 28 pontot és 12 asszisztot jegyző Russel Westbrook. De jól jött Steven Adam 6/7-es mutatóval előadott 15 pontja, valamint az eddig a triplavonalon túlról 0/7-tel dolgozó Andre Roberson 14 pontja – 3/5-ös triplamutatóval.


Egy fokozattal feljebb


A túloldalon az egész sorozatban remeklő Kawhi Leonard próbálta tartani a lépést a nagyszünet előtt nem sokkal már 55-31-re is vezető hazaiakkal. Ezúttal 22 pont és 9 lepattanó került a neve mellé. LaMarcus Aldridge 18 ponttal és 14 lepattanóval szegődött társául.

Az elődöntőben először idézte régi önmagát a 19 pontot és öt lepattanót jegyző Tim Duncan, de ez és a 34-22-re megnyert utolsó negyed is kevés volt az életben maradáshoz. A mérkőzés után a Spurst 19 szezon (1997) óta szolgáló és a csapattal öt bajnoki címet nyerő 40 éves center elmondta, egyelőre nem tudja, mit hoz a folytatás. Még egy évre van opciós szerződése a csapattal, de most még minden képlékeny.


Talán látjuk még a pályán Tim Duncant


Biztos, hogy a Spursnél nagy változások lesznek, mert hiába a rutin, a csapat sztárjai közül sem a 38 éves Manu Ginobili, sem a 33 éves Tony Parker nem tudta azt a játékot mutatni, amit a korábbi években megszoktunk tőlük, és, amire szükség lett volna egy OKC erősségű csapattal szemben.


Eredmény:
NBA Nyugati főcsoport, elődöntő:
Oklahoma City Thunder–San Antonio Spurs 113-99 (25-19, 30-12, 36-34, 34-22)
A párharc végeredménye: 4-2 a Thunder javára.