A thaiföldiek 99 százaléka elégedett a katonai juntával

Fotó: AFP / PORNCHAI KITTIWONGSAKUL

-

Bizony. Kis szépséghiba, hogy, a kormány által vezetett thaiföldi statisztikai hivatal jelentette ezt.


Tavalyelőtt májusban hónapokig tartó tüntetéseket követően vette át a hatalmat a megválasztott kormányzattól Prajuth Csan-Ocsa tábornok. Kormányának ellenőrzése alatt álló statisztikai hivatal adatai szerint az egy évtizede mélyen megosztott társadalom többé már nem megosztott, hiszen kutatásaik szerint a thai lakosság 98,9 százaléka elégedett az országot 2014 májusától irányító katonai juntával.


A statisztikai hivatallal még a tábornok sem ért egyet, Prajuth kedden tartott évértékelő beszédében elismerte a társadalom megosztottságát. A Human Right Watch szerint az országban annyira nincs minden rendben, hogy „emberi jogi helyzete szabadesésben van”.

A katonai kormányzat kíméletlenül üldözi bírálóit, börtönbe küldve azokat, akik tüntetéseket szerveznek, gyertyát gyújtanak, vagy egyéb módon fejezik ki nemtetszésüket például a közösségi médiában. A gyülekezési és szólásszabadság korlátozása mellett több száz politikust, akadémikust, újságírót és más ellenzékinek tartott személyt vettek őrizetbe. Az AP hírügynökség szerint katonai támaszpontokra viszik ezeket az embereket, ahol „attitűdkiigazításon” esnek át, és csak azt követően engedik őket szabadlábra, hogy aláírnak egy nyilatkozatot arról, hogy a továbbiakban nem adnak hangot elégedetlenségüknek.

A kormány azért nem csak így akarja meggyőzni a lakosságot, egy kampányt is elkezdtek, hogy növeljék a támogatottságukat. Ennek részeként a junta vezetője egy dalt írt Because You Are Thailand (Mert te vagy Thaiföld) címmel, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra. Prajuth nem először nyúl a zenéhez mint népszerűsítési eszközhöz. Röviddel a puccsot követően már megajándékozta népét a Returning Happiness to the People (Visszaadni a boldogságot a népnek) című dallal, amelyet gyakran játszanak a kormány által ellenőrzött rádió- és a televíziós csatornák.

Második számának bemutatójakor Prajuth arról is beszélt, hogy a katonai kormányzat ragaszkodik azokhoz a tervekhez, hogy 2017-ben választásokat tartsanak. „Másfél évünk van, ha 2016 januárjától 2017 júliusáig számolunk” – mondta a junta vezetője, aki hozzáfűzte, hogy nem ragaszkodik a hatalomhoz.


A Visszaadni a boldogságot a népnek