A thai király elismerte a puccsistákat az ország vezetőiként

Fotó: AFP / PORNCHAI KITTIWONGSAKUL

-

Bhumibol Aduljadedzs thaiföldi király elfogadta a hadsereg főparancsnokát az országot irányító katonai tanács vezetőjeként, amikor Prajuth Csan-ocsa tábornok hétfőn az uralkodónál járt - jelentette be Prajuth fogadása után.


 „Ha ismét tüntetések lennének, akkor a hadsereg kénytelen lesz erővel fellépni a demonstrálók ellen” - közölte a május 22-én történt hatalomátvételéért felelős tábornok. Azt mondta, minél hamarabb ki akarja írni az új választások időpontját, de egyelőre hozzávetőleges dátumot sem adott meg. A hadsereg korábban szabadon engedte Jinglak Sinavatra volt thaiföldi miniszterelnököt, valamint Szuthep Thaungszubant, a kormányellenes megmozdulások vezéralakját - számolt be a Bangkok Post című lap. Jinglak Sinavatra a nemzeti béke és rend megőrzése tanácsának döntése értelmében vasárnap hazatérhetett otthonába arról a Bangkoktól északra lévő katonai támaszpontról, ahol őrizték. A hírek szerint Szuthep Thaungszuban és további négy ellenzéki vezető szintén visszanyerte szabadságát. Szuthep Thaungszuban később rendőrök és katonák kíséretében megjelent a legfőbb ügyész hivatalában. Az ellenzék vezéralakját lázadással vádolják. Bangkokban és Csiangmajban egyelőre békés tüntetések kezdődtek a múlt héten kezdődött államcsíny ellen. A hadsereg egyelőre nem alkalmaz erőszakot a tüntetőkkel szemben, de nem kizárható, hogy a demonstrálók és a rendfenntartó erők között előbb-utóbb összecsapások lesznek. Thaiföldön kijárási tilalom van érvényben 22 óra és 5 óra között, ez azonban nem vonatkozik azokra, akiknek ebben az időben indul vagy érkezik a repülőjáratuk, és ezt repülőjegyük felmutatásával igazolni tudják.


Óvatosságra int a magyar külügy

Fokozott óvatosságra kéri a Thaiföldre induló vagy már ott tartózkodó magyar állampolgárokat a Külügyminisztérium konzuli szolgálata, miután az országban csütörtökön átvette a hatalmat a hadsereg. Thaiföldön csütörtökön teljes körű katonai hatalomátvétel történt, a hadsereg felfüggesztette az ország alkotmányát és demokratikus intézményrendszerét, és önkényesen felállított igazgatási szerve saját hatáskörben kiadott rendeletekkel kormányoz. A katonai junta korlátozza a médiát, azonban az internet és a telefonhálózat működik - közölte a magyar külügy vasárnap.