A tetvek a szelfizés nagy nyertesei

Fotó: Thinkstockphotos / Thinkstockphotos

-

A diákok szelfimániája miatt szaporodnak a tetvek a holland középiskolákban, mivel a gyerekek összedugják a fejüket.


A diákok szelfimániája miatt szaporodnak a tetvek a holland középiskolákban. A holland Országos Közegészségügyi és Környezeti Intézet (RIVM) kétezer önkéntes bevonásával készített felmérésében az általános iskolások 28 százalékánál, a középiskolás diákok 19 százalékánál mutattak ki fejtetűfertőzést – írta a dutchnews.nl-t idézve az MTI.
Szelfikészítés közben a fiatalok összebújnak, a hajuk összeér, ami segíti a tetvek átvándorlását – mondta Desiree Beaujan, a RIVM szakértője. Az intézet most azt tervezi, hogy változtat a fejtetűellenes kampányán, és kiterjeszti azt a tinédzser korosztályra is. Beaujan szerint a szülőknek tudniuk kell, hogy tetűveszély van a holland középiskolákban, mivel ezekbe az intézményekbe, szemben az általános iskolákkal, nem járnak be rendszeresen a szülők, hogy átvizsgálják a diákok fejét. Maga Máxima holland királyné is segédkezett már ilyen akcióban. (Magyarországon ezt a feladatot a védőnői szolgálat végzi.)

A RIVM felmérése szerint a fejtetűfertőzések háromnegyedét lányoknál mutatták ki, aminek a hosszú haj lehet az oka, illetve az, hogy a lányok kapcsolata sokkal szorosabb, többet dugják össze a fejüket – a szelfizéstől függetlenül is. A megvizsgált szülők közül minden tizediknek találtak tetvet a hajában.