A Tetris segít elfelejteni a traumatikus emlékeket

Fotó: Flickr / William Warby

-

Kevesebbet kínozzák a poszttraumás stressz okozta emlékképek azokat, akik a Tetrisszel játszanak röviddel az őket ért traumák után. Ez derül ki a Psychological Science szaklap egy pár napja megjelent tanulmányából.


A súlyos traumát, például nemi erőszakot átélt embereket gyakran kínozzák az elfelejteni akart történések váratlanul feltörő emlékképei. Ám azoknak, akik röviddel egy hasonló esemény után nyomkodják egy kicsit a Tetrist, kevesebb bevillanó emlékképpel kell megküzdeniük. Erre a megfigyelésre jutottak egy cambridge-i orvosi kutatóközpont munkatársai egy néhány évvel ezelőtti kísérletük során, amiről most jelent meg tanulmány.


Persze meglehetősen ritka, hogy valaki rögtön tetrisezni kezdene közvetlenül azután, hogy autóbalesetet szenvedett, vagy megerőszakolták. De a Tetris-terápia egy nappal a traumatikus esemény után is működik. A kísérlet tesztalanyaival felkavaró videótartalmakat nézettek a tudósok, aztán másnap visszahívták őket, és az alanyok felével játszattak egy kis Tetrist. Nekik később kevesebb emlékképük villant be a videókról, mint a többieknek.

A kutatás vezetője szorgalmazza, hogy a nemi erőszakhoz hasonló traumákat átélt embereknek akár rögtön a rendőrőrsön vagy a kórházban adjanak valamilyen Tetris-szerű egyszerűbb játékot. "Olyan ez, mint a kézmosás" - mondja Emily Holmes. "Nem valami komoly beavatkozás, de segít megelőzni a betegségeket."