A tetőn spórolnak a bécsiek

Fotó: Jobst PID

-

A tetőre épített naperőművet a befektető lakók finanszírozzák.


Elkészült az első önkormányzati lakóépületre telepített közösségi naperőmű az osztrák fővárosban. A bérlőknek elővásárlási joguk van a napelemekre.

Maga a közösségi naperőmű nem új jelenség Bécsben, de ezúttal önkormányzati lakóépületre szerelték fel. Az 1229 napelemből álló, mintegy kétezer négyzetméteren elterülő erőmű részeit a ház lakói megvehetik, mégpedig 950 euróért – írta közleményében a Wien Energia. A lakók befektetése ráadásul kamatozik, évi 1,75 százalékot. 25 év elteltével a beruházó, a Wien Energie megnövelt áron vásárolja vissza a napelemeket. Egy lakó maximum tíz panelt vehet.

A közösségi naperőmű évente 330 ezer kWh zöld-villamosenergiát fog termelni. Ez a mennyiség 3 667 hűtőszekrény éves fogyasztásának felel meg.


A hosszú távú cél, hogy 2030-ra megduplázzák a megújuló energiaforrások arányát


Népszerű a közösségi naperőmű Bécsben

A Wien Energie 2012 óta összesen 25 közösségi erőművet létesített, ezekből 23 a nap, 2 pedig a szél energiáját hasznosítja. Ezek annyira népszerűek az osztrák fővárosban, hogy az első naperőmű részvényeit 24 óra alatt felvásárolták.

Az erőművek eddig összesen 21 millió kilowattóra villamos energiát termeltek, és több mint hatezren vásároltak részesedést bennük. A vállalat célja, hogy 2030-ig megduplázza, vagyis 40 százalékra növelje a megújuló energiaforrások arányát, így addigra a mai 800 ezer ember helyett 1,5 millió bécsit láthat majd el zöldárammal.