A tervezettnél is többet költünk az Iszlám Állam elleni harcra

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A kormány újabb 1,3 milliárd forintot csoportosított át a 150 magyar katona bevetésére.


Több mint 6,8 milliárdot biztosítanak a költségvetésből idén a magyar részvételhez az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben - az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg. Ebből az összegből 3,6 milliárd forintot július 15-éig, 1,3 milliárd forintot július 31-éig, a fennmaradó 1,9 milliárd forintot október 1-jéig kell biztosítani.

Egy március végén megjelent kormányhatározat 5,5 milliárd forint átcsoportosításáról döntött, ez az összeg nőtt 6,8 milliárdra a mostani döntés értelmében.

Az Országgyűlés április 14-én hozott határozatot arról, hogy Magyarország legfeljebb 150 katonát küld az Iszlám Állam szélsőséges szunnita szervezet elleni fellépéshez az iraki Erbílben található kiképzőközpontba. A magyar katonák 2017. december 31-ig maradnak a támaszponton, ahol biztosítási, kiképzési feladatokat látnak majd el.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban azt mondta, az iraki helyszínen 110 katona teljesíthet majd szolgálatot, hat magyar tiszt a vezetési pontokon lenne jelen, míg a további katonák Magyarországon állnak rendelkezésre. A misszió költségvetése nem éri el a 20 milliárd forintot, amiben a felszerelések költsége is benne van, de elképzelhető, hogy ehhez az Egyesült Államok segítséget nyújt, és akkor alacsonyabb lesz az összeg - tette hozzá.


Csak a politeizmus zavarja őket, a romok nem

Az ókori romok nem szobrok, így az Iszlám Állam nem akarja őket lerombolni - ezt az az ókori nevén Palmüraként ismert Tadmurt elfoglaló szélsőséges iszlám állam maga jelentette be. Az Alván FM szíriai ellenzéki rádiónak nyilatkozva a szervezet parmürai katonai parancsnokaként bemutatkozó Abu Leisz az-Szaúdi ígéretet tett arra, hogy a dzsihadista megkímélik a világörökség részét képező, kétezer éves romokat, és csak a többistenhitet jelképező szobrokat rombolja le.

Az IS egy 87 másodperces videófelvételt is közzétett, amelyen az ókori város romjai és az oszlopcsarnok, Bel temploma és az amfiteátrum épségben látható. Szerdán már olyan hír is érkezett, miszerint a dzsihadisták egy múzeumban megrongáltak ókori szobrokat. A terrorszervezet a bálványimádás kellékeinek, ezért bűnös dolgoknak tartja az ókori műemlékeket.