A tervezett New York-i bombatámadások újabb gyanúsítottját kapták el

-

Letartóztatott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerdán egy férfit, aki kapcsolatban állt azzal a főiskolai hallgatóval, aki az Iszlám Állam nevében New York-i terrortámadások végrehajtására készült.


A letartóztatás New York Staten Island városrészében történt. A CNN értesülése szerint a gyanúsított késsel támadt rá az egyik FBI-ügynökre, akit könnyebben megsebesített. Az elfogott Iszlám Állam-szimpatizáns kilétét egyelőre nem közölték.


Az amerikai média kedden számolt be róla, hogy New York Queens városrészében letartóztatták Munther Omar Saleh 20 éves repüléstan szakos hallgatót, aki kuktafazekakba rejtett pokolgépek felrobbantását tervezte a keleti parti metropolisban. Salehre az online tevékenysége miatt, három hónappal ezelőtt figyeltek fel a szövetségi hatóságok, miután biztonsági embereknek feltűnt, hogy a diák két alkalommal is terepszemlét tartott a New Yorkot New Jersey-vel összekötő George Washington hídnál.

Saleh egyebek között arról írt közösségi oldalakon, hogy az al-Kaida terrorszervezet „túlságosan mérsékeltté" szelídült, és dicsőítette azt a két merénylőt, aki életét vesztette a texasi Garlandban Mohamed próféta karikatúráiból megrendezett kiállítás elleni sikertelen terrortámadásban.

Saleh az interneten felajánlotta, hogy Iszlám Állam-szövegeket fordít le és tanulmányozta a pokolgép-készítés módszereit, valamint a két évvel ezelőtti bostoni pokolgépes merényletre vonatkozó jelentéseket is. A számítógépén kuktafazék-bombák készítésének leírására találtak, valamint több turisztikai látványosságról készült fotókra, amelyek a hatóságok szerint támadásainak potenciális célpontjaivá válhattak volna.

Egy beépített szövetségi ügynöknek elmondta, hogy dzsihádot kíván folytatni New York város területén. A vádlott először szombaton jelent meg a bíróságon. Egy autópályán tartóztatták le, ahol egy eddig meg nem nevezett társával, feltehetően támadási szándékkal futni kezdett az őt követő, jelöletlen rendőrségi autó felé. A másik férfit is őrizetbe vették, személyazonosságát egyelőre nem közölték.