A terrorveszélyből profitál a betonipar

Fotó: MTI/MTVA / Lionel Cironneau

-

A fesztiválok szervezői gázolásos merényleteket megakadályozó tömböket is bérelnek.


A tavalyi nizzai gázolásos merénylet óta fellendült a járműveket megállító betontömbök iránt kereslet Franciaországban. A piacvezető egy Bordeaux-i cég, a Blocstop. Abdel Feghoul vállalkozása nemcsak gyárt, hanem kölcsönöz is különböző formájú, színes betontömböket, amelyekkel egy-egy város főutcáját vagy kiemelkedő eseményének a helyszínét biztosítani lehet.

"Elsősorban biztonsági intézkedésről van szó, de mi olyan tömböket gyártunk, amelyek illeszkednek a környezetbe, miután az igényeknek megfelelő esztétikai többletet adunk nekik" – mondta Feghoul.

A Blocstop 900 kiló és 2,4 tonna közötti tömbjei attól eredetiek, hogy falfestékkel befedhetők, díszíthetők, hirdetésekkel boríthatók be de világító felület is tehető rájuk. A hat főt foglalkoztató vállalkozás tanácsadással is segíti a megrendelőket. A tömböket az ügyfeleik úgy helyezhetik el, hogy közben a rendőrség és a mentők közlekedését ne akadályozzák.

A tömbök megvásárolhatók, de a Blocstop forgalmának 75 százalékát a bérlés teszi ki. Franciaországban 1800 betontömböt használnak a gázolásos merényletek kivédésére. A Bordeaux-i vállalkozás biztosította a Dunkerque-i fesztivált, a nyár folyamán több kulturális rendezvényt, és néhány dél-franciaországi város is tőlük vett betontömböket az állandó biztosításához.

Hetente átlagosan 60-80 tömböt gyártanak, de a vállalkozó szerint a piac annyira fellendült, hogy az év folyamán ötszörösére nőhet a cég tevékenysége.