A terrortámadásig mindössze egy órán át hallgatták csak ki Abdeslamot

Fotó: FEDERAL POLICE OF BELGIUM / DSK

-

Nagyjából három nap telt el a letartóztatása és a terrortámadás között.


A tavaly novemberi párizsi terrortámadás résztvevőjét, Salah Abdeslamot pénteki elfogása és a keddi brüsszeli terrortámadások között, mindössze egy órán keresztül hallgatták ki a belga hatóságok – írta a Politico Abdeslam ügyvédjére és a nyomozásra rálátó két forrás alapján.


A bruges-i börtönben szombaton tartott kihallgatás során nem merült fel, hogy közvetlen veszély leselkedne Belgiumra, mert a nyomozók kronológiai sorrendben akartak haladni, és csak a tavaly november 13-án történt párizsi terrortámadásra fókuszáltak. Még annak ellenére is így cselekedtek a nyomozók, hogy Abdeslam elfogása előtt egy lakásban fegyvereket és detonátort találtak, rajta a terrorista ujjlenyomatával.

A lapnak a rövid kihallgatást az egyik forrás azzal magyarázta:


Nagyon fáradtnak tűnt és csak egy nappal korábban műtötték meg

– utalt a Abdeslam pénteki lábon lövését követő operációra. Egy másik forrás az egészet azzal magyarázta, hogy senki se gondolta, hogy mi fog történni kedden a repülőtéren és a metróban.


Közben csütörtökön kiderült, Abdeslam korábbi véleményével ellentétesen azt akarja, hogy minél előbb adják ki Franciaországnak. A férfi ügyvédje, Sven Mary azt állítja, hogy a támadásokat követő megbeszélésből az derült ki, Abdeslam nem működött együtt a keddi brüsszeli öngyilkos merényletek elkövetőivel.

Ez azért is furcsa, mert az egyik öngyilkos merénylővel, a bombagyáros Najim Laachraouival egész közeli kapcsolatot ápolt, Abdeslam jött érte Budapestre is, amikor Laachraoui a menekültekkel együtt érkezett meg Szíriából.