A terrorizmus ellen harcolna és innoválna Izrael és a V4

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Netanjahu szerint ideje újrafogalmazni Európa és Izrael kapcsolatát.


Benjámin Netanjahu javaslatára közös, terrorizmus elleni munkacsoport jön létre a visegrádi négyek országaival – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a V4 országok és Izrael tanácskozása után. Ezenkívül a technológiai kooperáció elősegítésére is lesz egy munkacsoport. Netanjahu a V4 kormányfőit Izraelbe is meghívta, akik a meghívást elfogadták.

Orbán azt mondta: Izrael és az EU kapcsolatát az ésszerűség jellemezze, s bírálat helyett az együttműködés előtt nyissák ki a kaput.

Netanjahu szerint ideje újrafogalmazni Izrael és az EU kapcsolatát. Az izraeli miniszterelnök azt mondta, a terrorizmus elleni harcban és az innováció területén Európa és a visegrádi országok érdekét szolgálja az Izraellel való együttműködés. Az első a múlt erői elleni harcot jelent, a másik pedig egy jobb és virágzóbb jövő biztosítását jelenti – mondta az izraeli kormányfő.

Netanjaju nagyrabecsülését fejezte ki a V4 országok Izraellel kapcsolatos álláspontja miatt. Mint mondta, nagyon gyakran bírálják Izraelt Európából. Holott „Izrael az egyetlen demokrácia a Közel-Keleten", ebben a régióban az egyetlen ország, ahol a keresztények biztonságban vannak. Izrael az európai és a nyugati értékek bástyája a régióban – mondta Netanjahu.