A terroristák meglobogtatják a francia zászlókat

Fotó: MTI/AP / Craig Ruttle

-

A zászlóeladások már megduplázódtak a terrortámadások óta, és egyre inkább úgy tűnik, hogy a tragédia megváltoztatja a franciák viszonyát a trikolórhoz.


A párizsi terrortámadások után jelentősen megnőtt a kereslet a francia trikolór után. A kék-fehér-piros lobogóra évtizedeken át a nacionalizmus vagy éppen a szélsőjobboldal jelképeként tekintettek, a 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrortámadások után azonban újabb jelentés rakódott rá: a béke és a terrorral szembeni dac jelképe lett.Franciaországban pénteken nemzeti gyásznapot tartanak. A támadások túlélői és az áldozatok rokonai az Invalidusoknál gyűlnek össze, ahol Francois Hollande tart beszédet. A francia elnök arra biztatta a honfitársait, hogy tegyék ki az ablakaikba a francia trikolórt.

A zászlóeladások már megduplázódtak a terrortámadások óta, és egyre inkább úgy tűnik, hogy a tragédia megváltoztatja a franciák viszonyát a trikolórhoz. Noha a hivatalos épületeken ott lobog a zászló, az emberek ritkán tűzték ki az otthonaikra, legfeljebb csak olyan különleges események idején vették elő, mint amilyen az 1998-as labdarúgó világbajnokság volt. Vagy éppen a második világháború vége.

Egy múlt heti felmérés szerint a franciák csaknem kétharmada ma már pozitív dologként értékeli a zászló kitűzését.