A terrorista Abdeslam magyarországi kapcsolatait kutatják

Forrás: MTI/AP/VTM

-

Háromszor járt Magyarországon. Megpróbálják azonosítani azokat, akikkel kapcsolatba került.


Francia kérésre tovább vizsgálják a terrorista Salah Abdeslam magyarországi kapcsolatrendszerét – írja a Magyar Idők. Mindenkit megpróbálnak azonosítani, akivel csak egyszer is kapcsolatba került a Belgiumban élt, francia születésű férfi. Abdeslam a 2015-ös menekülthullámmal Magyarországra érkező, az Iszlám Állam Szíriában kiképzett terroristái közül tizenhármat Nyugat-Európába szállított. Három terrortámadásban vettek részt, és az útvonalat feltérképező algériai Bilal C., a belga Ayoub El Khazzani, valamint Abdeslam kivételével valamennyien meghaltak. Abdeslam és társai jelenleg vizsgálati fogságban vannak.

Az Abdeslam-terrorcsoport mind a tizennégy tagja részt vett a 2015. november 13-án Párizsban, illetve a 2016. március 22-én Brüsszelben elkövetett terrorcselekmények előkészületeiben és elkövetésében.

A belga férfi két éve háromszor jött Magyarországra. Először néhány napot a Keleti pályaudvar közelében, egy aktivista a lakásában töltött. Akikért jött, azok Kelebiánál léptek Magyarországra. Feltöltőkártyás mobiltelefonjaikat Kiskőrösön egy számukra tolmácsoló, ám a hivatalos tolmácslistában nem szereplő férfi vásárolta.

Abdeslam 2015 szeptember elején érkezett ismét a Keleti pályaudvarhoz, akkor is egy aktivista szállásolta el a lakásában. Az akkor szállított két terroristánál ugyancsak volt magyar telefon, azon tartották a kapcsolatot Abdeslammal, aki minden fuvarjánál új számot használt.

2015. szeptember 17-én a három bataclani merénylőt vitte magával Budapestről. A terroristák néhány napra egy zuglói szállodában húzták meg magukat. Abdeslam belgiumi bűntársa 2015. szeptember 16-án ezer eurót utalt át a Western Union rendszerével, a pénzt Omar Mostefai vette fel hamis okmánnyal a Keleti pályaudvar közelében. A pénzfelvételben egy segélyszervezet aktivistája segített. Abdeslam indulás előtt a Rákóczi úton egy szállodában lakott.