A terrorcsoportok vonzzák a belga állampolgárokat

Fotó: SOOC / Alexandros Michailidis

-

Több mint százan már nem harcolnak a Közel-Keleten, hanem visszaindultak Európába.


Eddig 457 belga állampolgár csatlakozott Szíria vagy Irak területén tevékenykedő terrorista csoportokhoz - közölte a fenyegetéseket elemző belga testület. Az OCAM szerint a Belgiumot elhagyók közül 328 férfi, 86 nő, és 43-an vannak olyanok, akik még nem töltötték be a 18-dik életévüket.

Jelenleg 266 belga állampolgár harcol Szíriában vagy Irakban, köztük 51 nő és 38 kiskorú. A testület úgy tudja, a közel-keleti háború kirobbanása óta 90 belga személyazonossággal rendelkező ember halt meg a harcokban, de erről hivatalos megerősítés kevés esetben érkezett.

Az év elejéig 114-en hagytak fel a harcokkal, és indultak vissza Európába. A testületnek négy olyan emberről van tudomása, akik jelenleg úton vannak, hogy csatlakozzanak a terrorszervezetekhez.

A titkosszolgálatok segítségével a rendőrség januárig 59 embert fogott el azok közül, akik a szíriai vagy iraki háborúkban akartak részt venni. Számuk júliusra 73-ra emelkedett.

A központ január elején kilátásba helyezte a külföldre távozott és szélsőséges csoportokhoz csatlakozott belga állampolgárok személyi igazolványának visszavonását vagy érvénytelenítését. Eddig 11, terrorista csoportban harcoló vagy ahhoz csatlakozni akaró belga állampolgár személyi igazolványát vonták vissza.