Túszdráma halottakkal Bamakóban

Fotó: MTI/AP / Harouna Traore

-

Egy luxusszállodát rohamoztak meg a dzsihadisták Mali fővárosában.


Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Dzsihadista fegyveresek megtámadtak egy szállodát Mali fővárosában, Bamakóban pénteken, helyszíni jelentések szerint az épületből lövöldözés hallatszott, a támadók mintegy 170 túszt ejtettek: 140 vendéget és a személyzet 30 tagját. Az ENSZ szóvivője szerint három ember meghalt. A Bamako központjában lévő Radisson luxusszállodát lerohanták a fegyveresek, a 190 szobás hotel környékét a rendőrség lezárta. Az AFP francia hírügynökség egy biztonsági forrása szerint a támadók dzsihadisták.Videó a helyszínről


A folyosókon jelenleg lövöldözés zajlik, a fegyverropogás az utcáról is hallható. Szemtanúk és a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó magas rangú biztonsági illetékesek szerint a támadók 170 túszt ejtettek. A hotel főleg a diplomaták és az Air France alkalmazottainak a kedvelt szálláshelye. A hotel biztonsági szolgálatának az egyik tagja szerint a támadók diplomata rendszámú autóval érkeztek az épülethez. Egyes jelentések szerint összesen tíz fegyveres rohamozta meg a szállodát.

Két nőt kiszabadítottak, a Reuters hírügynökség szerint azért, mert tudtak idézni a Koránból. Nem sokkal később arról érkeztek hírek, hogy már húsz ember kiszabadult a szállodából.


A pánik képei


A bamakói amerikai nagykövetség a Twitteren arra kérte az amerikai állampolgárokat, hogy keressenek menedéket, és lépjenek kapcsolatba a családjukkal. Francois Hollande francia elnököt percről percre tudósítják az eseményekről. Mali elnöke, Ibrahim Boubacar Keita Csádban volt, ahol a térség vezetőinek a csúcstalálkozóján vett volna részt, de megszakította az útját, és visszautazott Bamakóba.

Augusztusban iszlamista fegyveresek 13 embert gyilkoltak meg, köztük az ENSZ öt dolgozóját egy, szintén hotelben zajló túszdrámában Sevare városában.

Mali északi részét egy puccs után vették a hatalmukba a dzsihadisták 2012-ben. Jelenleg ENSZ-békefenntartók próbálják csillapítani a feszültséget az északi területeken.