A terror melegágya lehet a riói olimpia

Fotó: Getty Images / Mario Tama

-

Brazíliának eddig nem kellett megküzdenie terroristákkal, néhány biztonságpolitikai szakértő szerint ezért is lesz nehéz dolguk a szervezőknek a riói olimpián. A terroristasejtek ma már olyan infrastruktúrával rendelkeznek, hogy bárhova el tudják juttatni a merénylőket, a tíz országgal határos Brazília határőreire nagy felelősség hárul majd. De messze nem ez az egyetlen probléma az olimpia körül.


A foci-Európa-bajnokság terrorfenyegetettségével kapcsolatban már több biztonsági szakértő is nyilatkozott, ám kevés szó esik arról, hogy jövőre egy másik világméretű sporteseményt is rendeznek: olimpiát Rio de Janeiróban. Brazíliából viszonylag ritkán érkeznek hírek terrortámadásokról, és bár számon tartanak ott is néhány dzsihadista csoportot, de eddig főleg Paraguayban, Argentínában és Chilében mozogtak ezek a sejtek. Jövő augusztusban azonban rengeteg ember érkezik majd Rióba, az olimpián 206 ország 10 500 sportolója vesz részt, plusz több százezer néző lesz, ami tökéletes célpont lehet egy-egy merénylethez. A távolság sem lehet gond, hiszen a terroristáknak ma már megvan az infrastruktúrájuk, hogy akár egy távoli kontinensre is eljuttassanak szélsőségeseket, de a Dél-Amerikában fészkelő sejteket is aktivizálhatják.


Kis területen rengeteg ember fog összegyűlni Rióban


„Nincs információnk arról, hogy terrorista sejtek bármilyen támadásra készülnének Brazíliában. Ennek ellenére olyan készültségben vagyunk, hogy ha bármikor bármilyen változás történik, akkor arra azonnal reagálni tudjunk” – mondta egy szemináriumon Wilson Trezza, a Brazil Hírszerző Ügynökség igazgatója.

George Hilton sportminiszter is próbálta megnyugtatni az embereket, és kiemelte, hogy a tavalyi focivébé előtt is mindenki attól tartott, hogy a rossz közbiztonság miatt veszélyes lesz Brazíliába utazni, hogy minden idők legvéresebb vébéje következik, mégis komolyabb atrocitás nélkül lezajlott a világ egyik legnagyobb sporteseménye. „Brazília történelmének legkomolyabb biztonsági rendszerét építjük fel az olimpiára, még a vébén alkalmazottnál is komolyabb lesz” – mondta a sportminiszter. Elárulta, hogy 85 ezer biztonsági ember vigyáz majd a rendre, ez kétszer annyi, mint amennyit a 2012-es londoni olimpián alkalmaztak.


Felkészültek a brazil rendőrök


Egy kormányzati tisztviselő, Augusto Nardes azonban nem látja ilyen rózsásan a helyzetet, az Igazságügyi Minisztérium egyik sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a határőrségnek és a katonaságnak jobban kell teljesítenie az olimpia alatt az európai terrorfenyegetettség miatt. A brazil államhatár 17 ezer kilométer hosszú, az ország gyakorlatilag a teljes Dél-Amerikával, tíz országgal határos, és határőr legyen a talpán, aki az Amazonas őserdejének minden négyzetméterét is át tudja fésülni.


Hét hónapunk van arra, hogy megoldjuk a határainkon lévő problémákat

Augusto Nardes


Sokan aggódnak a biztonsági kockázatok miatt


Egy hónapon belül bárhol, bármikor lecsaphatnak a terroristák

– mondta egy brazil szakértő, Paulo Storani, hozzátéve: elengedhetetlen, hogy a biztonsági szervek összedolgozzanak az amerikai hírszerzéssel, és persze a különböző európai országokkal (élen Franciaországgal), hiszen ezek a nemzetek jóval többet tudnak a terrorista sejtek működéséről, mint a brazilok.


Gyakorlatoznak a brazil rendőrök


Nehezítheti a szervezők dolgát, hogy a közbiztonság ugyanúgy komoly problémákat okoz Rio de Janeiróban, mint egész Brazíliában: az utcákon, a legnagyobb strandokon (pl. a Copacabanán, az Ipanemán) állandó a bűnözés, nem is beszélve a hegyoldalakban fekvő favellákról, melyeket felfegyverkezett bandák uralnak. Jose Mariano Beltrame, Rio első számú biztonsági vezetője nagyjából ugyanazokat a számokat említette, mint a sportminiszter, aki szerint 85 ezer biztonsági ember vigyáz majd a rendre.


60-65 ezer olyan rendőr lesz, aki folyamatosan az utcákat járja majd,

plusz 15 ezren állandó készültségben lesznek, ha komolyabb bevetésre lenne szükség” – mondta Beltrame. Szerinte még 30 ezer rendőrre lenne szükség, hogy „ideális és megnyugtató” legyen a létszám.

Ha már strandok – Brazíliában évről évre egyre melegebb van, idén október 16-án 42,8 fokot mértek Rióban, ez az elmúlt 100 év legmelegebb októberi napja volt ott, és minden idők harmadik legforróbb riói napja. A strandok kihasználtsága egyre nagyobb, ami teret ad a tolvajoknak is. Csak a Copacabanán 60 térfigyelő kamerát állítottak fel, másik 50-et az Ipanemán, összesen jelenleg már 2000 kamera működik Rióban, de a 6,5 milliós lakosságot így sem könnyű ellenőrizni. A strandokon 700 kiképzett katona fog éjjel-nappal járőrözni fegyverrel és gumibottal felszerelkezve, továbbá lovas rendőrök és a Rio fölött egész nap köröző helikopterek is figyelnek a rendre.


Police operation in Rio

Zsúfolásig megtelik majd az olimpia alatt is a Copacabana


A város északi részétől, a favellák felől érkező helyi járatokat a rendőrök már most rendszeresen megállítják és alaposan megvizsgálják, hogy van-e valakinél fegyver. Sok 12–16 éves fiatalt vesznek őrizetbe vagy azért, mert pisztolyt találnak náluk, vagy csak azért, mert nem tudják magukat igazolni, egyszerűen nincs diák- vagy személyi igazolványuk, mintha nem is léteznének. Rio egyik varázsa az, hogy eddig bárki bárhova szabadon mehetett, a legszegényebbek is ugyanúgy eltölthették a napot a legnépszerűbb strandokon – az olimpia ideje alatt azonban a nyomornegyedek lakóit egyáltalán nem engedik majd be a városba.


Rio de Janeiro: Police crackdown on pickpockets and robbers

Igazoltatnak a brazil rendőrök a buszokon


Közben a Rio de Janeiro külvárosi részén található iskolák és kórházak közül többet bezártak csak azért, hogy a felszabaduló pénzt is a biztonságra fordíthassák. Az ott élők tiltakozásba kezdtek. Tovább borzolta a kedélyeket, hogy ezzel párhuzamosan az olimpiai faluval kapcsolatban meglehetősen nagy beruházásokról számolt be a Rio Times: a riói Barra da Tijucán újonnan épített társasházak egyes lakásaiban laknak majd a sportolók és a szakmai stábok tagjai. Ezek a lakások az olimpia után luxusapartmanokként fognak üzemelni.


Így áll most az olimpiai falu


Már most meg lehet ezeket venni, ám a Rio Times szerint 3600 új lakásból csupán 230 kelt el, és félő, hogy sok üresen marad majd, mert a városban nincs annyi tehetős ember, aki megengedhet magának egy-egy ilyen luxuslakást. Rióban egyébként amúgy sem olcsók a lakások, átlagban négyzetméterük 800 ezer forintnak megfelelő brazil realba kerül; Budapesten ugyanez 250-400 ezer forint körül mozog.


Rio több kerületében is hasonló problémákkal küzdenek, a beruházások zajlanak. A belvárosban például több irodaház is épült, de konganak az ürességtől. „Azt vártuk, hogy az olimpia után jön majd a válság, de már most nyakig benne vagyunk” – mondta Leonardo Schneider, a tartomány alelnöke.


Rio 2016 -  Olympic Athletes Village

Luxuslakásokként árulják az olimpia utáni időszakra


A vészharangokat tehát már elkezdték kongatni, de azért azt nem árt tudni, hogy egy olimpiai rendezés után a világvárosok nagy része hasonlóan jár, több létesítmény, lakás és irodaház kihasználatlan marad. A tavalyi focivébére épített stadionok közül is van olyan – a Brazíliavárosban felhúzott, 73 ezer fős Mané Garrincha –, amelyet nem használnak, mert nincs első osztályú csapata a fővárosnak. Az ország második legdrágább stadionjában rendezték a vébé bronzmeccsét, most pedig nagyjából 400 buszt parkoltatnak a helyiek a stadion mellett, amerre a kutya sem jár.


Brasilia's 900 Million Stadium Built For FIFA World Cup Mainly Used As Bus Parking Lot

Tavaly vb-bronzmeccset rendeztek itt, most buszparkoló


És persze tovább tart a vita a vitorlásversenyek helyszínéről a víz szennyezettsége miatt. Kristina Mena, a Texas Egyetem egészségügyi kutatója szerint a vízben található víruskoncentrátum még egy kilométerre a parttól is annyira magas, hogy hasonló esetben az Egyesült Államokban vagy Európában bezárnák a strandokat. Mena példaként említette: ha a versenyzők három teáskanálnyi mennyiségű vizet lenyelnének, 99 százalékos eséllyel megbetegednének.


Rio 2016 olimpia

Nem látszik, de nagyon szennyezett a víz


Az olimpiai tesztversenyek során a résztvevők közül sokan panaszkodtak a szennyezett vízre, Erik Heil német vitorlázó augusztusban olyan súlyos bakteriális fertőzést kapott, hogy kórházban kellett kezelni. A magyar kajakosoknak is meggyűlt a bajuk a vízzel, többen is rosszul lettek a szeptemberi tesztversenyen. Ez azonban csupán teáskanálnyi problémának tűnik a globális terrorizmus ijesztő világában.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!