A terror ellen összefogna az USA Pakisztánnal

Fotó: AFP / SS MIRZA

-

A terrorellenes harcban való szorosabb együttműködés a fő témája James Mattis amerikai védelmi miniszter hétfői pakisztáni tárgyalásainak.


Mattis több magas rangú pakisztáni vezetővel - köztük Sahid Hakan Abbaszi miniszterelnökkel és Kamar Dzsaved Badzsva vezérkari főnökkel - találkozik annak érdekében, hogy biztosítsa Iszlámábád határozottabb fellépését az afganisztáni-pakisztáni határon keresztül zavartalanul átjáró szélsőségesekkel szemben.

A védelmi miniszter elmondta, hogy az Egyesült Államok szeretné bővíteni az együttműködést Pakisztánnal, eleget téve Donald Trump amerikai elnök azon felszólításának, hogy számolják fel a terroristák menedékeit.

"Azt hallottuk a pakisztáni vezetőktől, hogy nem támogatják a terrorizmust" - mondta Mattis a vele utazó újságíróknak. "Szeretném, ha ezt a politikájuk is tevékenyen tükrözné" - tette hozzá.

Mattis a napokban rövid körutat tett a térségben, többek között Egyiptomban, Jordániában és Kuvaitban is járt. A politikus elsőként keresi fel védelmi miniszteri minőségében Pakisztánt.

Az Egyesült Államok és Pakisztán között jelenleg több probléma miatt fagyos a viszony.

Washington szerint Iszlámábád nem tesz meg minden tőle telhetőt a fanatikus muzulmán tálibok és a velük szövetséges Hakkáni-hálózat tevékenységének felszámolásáért. Az afganisztáni háború kezdete óta szélsőségesek gond nélkül ki-be járnak a két ország határán, hogy támadást intézzenek az amerikai, a szövetséges és az afgán haderő ellen. A felkelők Pakisztánban régóta szoros kapcsolatot ápolnak a helyi titkosszolgálattal, az ISI-vel. Az Egyesült Államok augusztusban azzal fenyegetőzött, hogy visszatartja a Pakisztánnak nyújtott 255 millió dolláros (több mint 66 milliárd forintos) katonai támogatást, amíg nem lát változást.

A Fehér Ház azt is erőteljesen kifogásolta, hogy Pakisztán a múlt hónap végén szabadon engedte a 2008-as mumbai merénylet értelmi szerzőjének tekintett Háfiz Szaídot. A Dzsamaat-ud-Dava nevű szélsőséges csoportot vezető férfit az ENSZ és az Egyesült Államok is terroristaként tartja nyilván.