"A teniszt választottam a kocsma helyett”

Fotó: Besence Open / Facebook / Besence Open / Facebook

-

HÁTTÉR

Előre lecsapjuk a poént, nem Baranyában fogják megtalálni a magyar Nadalt. Készült viszont egy remek dokumentumfilm az állami támogatásból teniszpályát építő negyvenöt házas településről, ahol akár rejtőzhetne is egy leendő teniszcsillag.


Kovács Kristóf a Malaccal teljes után megint egy apró, eldugott ormánsági településen forgatott: a Besence Open (angol cím: Men With Balls) egy alig több, mint száz lakossal rendelkező zsákfalu története, amely a polgármesternek köszönhetően egy teniszpályával és egy biokertészettel lesz gazdagabb. Amikorra viszont kiderül, hogy egyikük sem működőképes, már könnyesre nevettük magunkat. A film címében szereplő Besence nem csak földrajzilag esik távol Wimbledontól: a lakosság több, mint kilencven százaléka munkanélküli, napról napra él, vagyis inkább csak lézeng, a helyi becsületsüllyesztőben hosszúlépésezik, sokan még olvasni sem tudnak. A többség roma, köztük Ignácz József, a polgármester is, aki azonban nem hajlandó belenyugodni a fentebb leírt állapotokba. Támogatásokért kilincsel, különféle projektekben vesz részt, rendszeresen pályázik - többek közt egy salakos teniszpályáért, amit - egy ország meglepetésére - meg is ítélnek a negyvenöt házból álló településnek.


Hamarosan megérkezik a pécsi edző, Kari bácsi (azaz Huszárik Károly) és megalakul a Besencei Tenisz Klub. Ezzel párhuzamosan egy másik pályázat keretében a zsákfalu lehetőséget kap arra, hogy biokertészetet alapítson - amivel talán több gond is van, mint Nadal trónját veszélyeztető magyar tehetségek felkutatásával. A Besence Open egyik legnagyobb érdeme, hogy egy pillanat alatt képes berántani a nézőt. Az események teljes körü rekonstruálása helyett szimplán dokumentálja, milyen hatással volt az emberek életére a teniszpálya, hogyan segíthet megfeledkezni a mélyszegénységben tengődő lakosok számára a hitelek és a kilátástalanság nyomásáról, és hogyan múlik el a kezdeti lendület.


Bár szigorú értelemben véve dokumentumfilmről beszélünk, ne számítsunk az eseményeket megszakító interjúkra, rendezői kommentárokra, vagy hasonlókra - a stáb szimplán csak felvette, ami történt. Ettől marad azonban igazán átélhető az egész . A szereplők nem próbálnak többnek látszani, mint akik, sokukban magunkra ismerhetünk; hiszen ki ne bújt volna ki az aktuális edzés alól, mert ‘fájt a lába’, vagy mert a foci izgalmasabb volt és rájött, hogy jobban is szereti? Kiben ne vetődött volna fel, hogy félmeztelenül talán még élvezetesebb lenne a tenisz is? Mikszáth Kálmán a jó palócok és a tót atyafiak mellett minden bizonnyal a besenceieket is azonnal a szívébe zárná. Emellett - szerencsére - Kovács Kristóf elkerüli a dramatizálás és a közéleti párhuzamvonás csapdáit is. Nem próbál erőltetetten sokkolni a faluban uralkodó állapotokkal, nem feszegeti, jó-e, hogy a Baranya megyei kis falu kapta meg a teniszpályát, nem próbálja mindenféle statisztikákon keresztül összevetni a többi, szintén mélyszegénységben tengődő magyar településsel.


A téma adná egy kilátástalanságot fókuszba állító, az illúziók elvesztését bemutató film lehetőségét, a Besence Openből (és karaktereiből) azonban inkább az optimizmus, a kicsit fanyar, de igazából felszabadító önirónia árad. Lehet azon gondolkodni, volt-e értelme a besencei teniszpályának és hogy kinek érte meg, de sokkal jobb, ha a főszereplőkhöz hasonlóan mi sem foglalkozunk ezzel. Felszabadító dokumentumfilm a Besence Open, egyszerre intim betekintés a szegénység magyarországi bugyraiba és orvosság az azzal járó kiábrándulás és depresszió ellen. Hiszen - ahogy azt már Kurt Vonnegut is felfedezte - amíg képesek vagyunk őszintén nevetni a saját helyzetünkön is, ahogy a film főszereplői teszik, nincs minden veszve.


Nem csak olvasna róla, meg is nézné?

A Besence Opent egyedi vetítéseken és fesztiválokon lehet elcsípni. Érdemes fel-felnézini a film Facebook oldalára. De most van egy biztos tippünk is: május hetedikén a BuDoKu fesztivál keretében vetíteni fogják a Toldi moziban. A rendező előző filmjét, a Malaccal teljest pedig - kedvcsinálóként - megnézhetik a neten is.