A tengeri élővilágot fenyegeti az elsüllyedt tartályhajó

Fotó: MTI/EPA/Dél-koreai parti őrsé / -------------------

-

A hajótestből az üzemanyag a tengerbe folyt. Túlélőket már nem keresnek.


Tizenhat kilométer hosszú olajfolt maradt a kigyulladt és elsüllyedt iráni tartályhajó után a Kelet-kínai-tengeren. A CCTV állami tévé szerint az olajfoltot a balesettől keletre fedezték fel, szélessége másfél és hat kilométer között mozog, és észlelése óta a többszörösére nőtt, és további veszélyt jelent a tengeri élővilágra. Ez a legnagyobb olajszennyezés az 1991-es angolai baleset óta, amikor 260 ezer tonna olaj folyt a tengerbe egy tartályhajóból.

A szennyezés felszámolása elkezdődött, és leállították az eltűntek utáni kutatást. A 136 ezer tonna rendkívül gyúlékony könnyű olajat szállító, panamai zászló alatt hajózó iráni tartályhajó, a Szancsi január 6-án borult lángba, miután összeütközött egy kínai hajóval. A hajó vasárnap süllyedt el.

A hajón 32 ember volt, 30 iráni és két bangladesi. Eddig hármuk holtteste került elő, a többiek eltűntek. Az iráni mentőegységek szóvivője szerint nincs már esély arra, hogy túlélőt találjanak.

A kínaiak szerint a hajó fedélzetén történt robbanások miatt megrepedt a hajótest, és a tengerbe ömlő olaj nagy része lángra kapott. Hétfőn is sűrű füst gomolygott a katasztrófa helyszínén. Szakértők szerint az élővilágában nagyobb kárt okoz az elégő olajnál az, hogy a hajó elsüllyedése miatt feltehetően a hajótestben maradt olajon kívül a rendkívül mérgező üzemanyag is a tengerbe kerül.