A teljes magyar lakosság arcképét nyilvántartaná a kormány

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

Egy új törvénytervezet szerint gyakorlatilag bármelyik állami szerv hozzáférhetne az adatbázishoz, amely a hivatalos igazolványképekből épülne fel.


A teljes magyar lakosság arcképének nyilvántartását és profilozását tervezi a kormány a Belügyminisztérium egyik törvénytervezete szerint. Az előterjesztést a Napi.hu vette észre. A lap azt írja, hogy az adatbázis a hivatalos igazolványképekből épülne, és gyakorlatilag bármelyik állami szerv hozzáférhetne, amelynek csak valamennyi rendészeti jogosítványa is van. A törvény arról is rendelkezne, hogy a hatóságok egyszerre akár több tízezer polgár mobiltelefon- és internetforgalmát online ellenőrizhetnék, lehallgathatnák.

A törvénytervezetet a nemzetközi okmányhamisítással, a bűnüldözéssel, az ismeretlen holttestek azonosításával és a politikusok, védett személyek biztonságával indokolják. A javaslatot szeptember elsejéig lehet véleményezni, vagyis ebben a nagy horderejű kérdésben a társadalmi vitára öt napot hagyott a Belügyminisztérium – írja a Napi.hu.

A Belügyminisztérium szerint az ismeretlen bűnelkövetők azonosítása olyan társadalmi érdek, amely kellő mértékben legitimálja, hogy mind a 10-10,5 millió magyar állampolgárról – tehát a határon túli új állampolgárokról is – egységes, kereshető adatbázissal rendelkezzen az állam. Az adatbázist négymilliárd forintból, 2016 januárjától hoznák létre, és egy új, ötvenfős állami szervezet gondozná. Ez az új állami titkosszolgálati cég minden más szervezettől független lenne, hogy így biztosítsák az adatok elkülönítésére vonatkozó alkotmányos követelményeket – írja a Napi.hu.