A teljes drogtilalom akadályozza a személyiség szabad kibontakozását

Forrás: BRFK

-

Legalábbis ezt mondta ki történelmi jelentőségű ítéletében a mexikói legfelsőbb bíróság, amely szerint a marihuána totális tiltása nem védi az egészséghez való jogot, és alkotmányellenes is. Az ítélet egyelőre négy ember panasza nyomán született, ettől nem vált legálissá a marihuánatermesztés Mexikóban, de a döntés precedensértékű lehet.


A testület szerdán meghozott döntésével négy mexikói felperes számára jóváhagyta a marihuána élvezeti célból történő fogyasztását és termesztését, és ezzel gyakorlatilag zöld jelzést adott a kábítószer legalizálásának. Mexikóban jelenleg kis mennyiségben engedélyezett a marihuána birtoklása, tilos viszont a fogyasztása és a termesztése.

„A marihuána fogyasztását engedélyezni kellene, szem előtt tartva a szabad személyiség kibontakozásához való jogot” – hangsúlyozta Olga Sánchez Cordero bírónő.

Az ítélet ugyan most csak négy felperesnek szólt, de precedensértékű lehet a jövőbeli joggyakorlatot tekintve. A legfelsőbb bírósághoz az után fordultak a Toleráns és Felelős Személyes Fogyasztás Mexikói Társasága (Smart) nevű csoport tagjai, hogy az egészségügyi hatóságok megtagadták tőlük a marihuána élvezeti célból történő termesztését és fogyasztását.

Enrique Pena Nieto mexikói elnök Twitter-üzenetében jelezte, hogy a kormány tiszteletben tartja a legfelsőbb bíróság döntését, ez azonban nem azt jelenti, hogy Mexikó legalizálni fogja a marihuánát. Az ítélettel viszont kezdetét veheti egy vita a kábítószer-fogyasztás megakadályozásának hatékonyabb szabályozásáról – tette hozzá.

„Nem termeszthet mostantól minden polgár marihuánát” – hangsúlyozta Eduardo Sánchez kormányszóvivő.

Humberto Castillos, a szövetségi kormány főjogásza azt hangsúlyozta az ítélettel kapcsolatban, hogy egyedi esetről van szó, tehát továbbra is bűncselekménynek minősül a marihuána termesztése, még saját felhasználásra is.

Latin-Amerikában eddig nem igazán bizonyult hatékonynak az Egyesült Államok által régóta megkövetelt szigorú drogellenes politika. Mexikó évek óta szenved a biztonsági erők és kartellek közötti véres drogháborútól, amelynek már tízezrek estek áldozatául.

Latin-Amerika számos politikusa követel irányváltást a drogpolitika terén, főleg, hogy az Egyesült Államok több szövetségi államában már engedélyezték a marihuána fogyasztását. Uruguay 2013-ban a világon először legalizálta a marihuána termesztését és értékesítését állami felügyelet alatt.