A téli viharok sem állítják meg a menekülteket

Fotó: ANADOLU AGENCY / Javi Julio

-

Harmincezer menekült érkezett Görögországba december eleje óta. Nőtt a tengeri útvonal halálos áldozatainak száma is.


A mind zordabbá váló időjárási viszonyok ellenére jelentős számú menekült és illegális bevándorló érkezett december első felében tengeri úton Törökországból Görögországba – közölte pénteken a genfi központú a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). December elseje óta harmincezer migráns lépett Görögország területére – közölte az IOM jelentése, hozzátéve, hogy az év első 11 hónapjában összesen 735 ezer bevándorló kelt át az Égei-tengeren, és lépett be Görögországba, így az Európai Unió területére.

Növekedett december első felében a veszélyes tengeri út halálos áldozatainak száma is. December 3-án, illetve 9-én két hajótörés következtében 25 ember vesztette életét Farmakonisi görög sziget partjai közelében, 15 embert pedig továbbra is eltűntként tartanak nyilván. Ebben az évben a Földközi-, illetve az Égei-tengeren átkelve összesen 3671 menekült lelte halálát, közülük 2889-en az észak-afrikai partok és Olaszország között, 684-en a török partok és a görög szigetek között, 94-en pedig a nyugat-afrikai partok mentén.

Az IOM adatai szerint a macedón–görög határon 23707 szíriai, iraki, illetve afgán migráns lépett át november 30. és december 8. között. A más nemzetiségű menekülteket a macedón hatóságok nem engedték belépni országuk területére.