A telefon már olyan fontos, mint a pénztárca

Fotó: Getty Images/iStockphoto / AndreyPopov / Getty Images/iStockphoto / AndreyPopov

-

Tíz évvel ezelőtt gyakorlatilag minden műsorújság, heti magazin hátoldalán ott virítottak az emelt díjas csengőhangokat és szolgáltatásokat ajánló hirdetések, majd hatalmas innováció révén már mobillal is fizethettünk a parkolásért, később pedig a telefonszámlánk terhére is elkezdhettünk vásárolni. Ma már ennél sokkal szélesebb körben használhatjuk a telefonjainkat, ha vásárolni szeretnénk, s ezek a megoldások nem kockázatosabbak, mint a kártya- vagy készpénzhasználat.


Ma már az összes nagybank és néhány kisebb is fejlesztett mobilapplikációt, amellyel a banki ügyek intézhetők. Ezekben legalább az egyenleglekérdezés és az átutalás mindenképpen megtalálható, de ha valaki ennél többet akar, az már nem számít nagyravágyásnak. A legkorszerűbb mobilalkalmazásoknak a K&H Bank Mobilbank szolgáltatása, az OTP Bank sokfunkciós SmartBank mobilalkalmazása, a CIB Bank mobilalkalmazása és az Erste Bank Erste MobilBank applikációja tekinthető, de tetszetős az UniCredit alkalmazása is – derül ki a Bankráció.hu körképéből.

Ha valaki nagyon szeretne ilyen alkalmazást, de az ő bankja nem rendelkezik hasonló szolgáltatással, néhány napja már gond nélkül bankot is válthat. A váltás automatikus és gyors lesz, az ügyfeleknek nem kell intézniük már semmit. A CIB-nél a bankszámlaforgalomra figyelmeztető SMS-eket az appon keresztüli értesítésekre is le lehet cserélni – derül ki a bank közleményéből. Appja van még a Raiffeisen Banknak, az MKB Banknak, a MagNet Banknak és a Sberbanknak. Megemlítendő még a prepaid bankkártyákat kibocsátó Peak Financial Services nemrég megjelent PeakUp mobilapplikációja.


Egyre kevésbé kellenek


Ezek az appok persze még nem alkalmasak arra, hogy a telefon pénztárcaként funkcionáljon, ám a szolgáltatók igyekeznek olyan megoldásokat találni, amelyekkel egyre szélesebb körben lehet használni a telefont fizetésre. A legtöbb élethelyzetre valószínűleg az OTP-csoport által fejlesztett Simple mobilalkalmazás nyújt megoldást a Bankráció.hu szerint. A klasszikus parkolási és autópályamatrica-vásárlási lehetőség mellett a Budapest Film, a Mi Mozink és a Cinema City hálózat mozijegyeinek távoli vásárlására, színház és koncertjegyek vásárlására, taxirendelésre is használható, de még italautomatáknál is lehet vele fizetni.

Az alkalmazás ezenfelül képes rögzíteni a vonalkódos vagy felmutatásra szóló hűségkártyákat, melyeket nem kell a pénztárcába nyomorítani, elérhetőek lesznek az alkalmazásban. De a nagy nyári zenei fesztiválokra is lehet jegyet venni vele kedvezményesen. Az alkalmazásban a fizetés egy bármely bank által kibocsátott bankkártyával lebonyolítható. Az OTP másik alkalmazása, az OTP Bank OTPay szintén bármelyik bank bankkártyájával működik. Az alkalmazás köztéri parkolásra, autópályamatrica-vásárlásra, mobilegyenleg-feltöltésre, a szerződött elfogadóhelyein pedig QR-kódos vásárlásra is alkalmas.

Az iCsekk képes bármely sárga vagy fehér csekk QR-kódját beolvasni, és azt feldolgozva az összeget bármelyik bank által kibocsátott bankkártyával, vásárlás díjáért befizetni. Az iCsekkel a csekkbefizetés mellett feltölthető a mobilegyenleg, és több közüzemi szolgáltató számlájának közvetlen kifizetésére is használható.


Otthonról is megy, kár sorba állni


Az Európában elsőként bejelentett MasterPass-képes mobilalkalmazás a regisztráció során eltárolja a bankkártya- és címadatokat, így csak a mobiltelefonszámot kell megadni a webáruházban a fizetés indításához. A jóváhagyás jelszóval történik a telefonon bármely MasterPass-képes webáruházban, Magyarországon és világszerte.

A MasterCard egyik legkorszerűbb újítása a MasterPass egy gombnyomásos fizetés, hazánkban jelenleg a Telenor Wallet nevű mobilalkalmazás nyújtja még ugyanezt. Mindkét mobilalkalmazást a magyar Cellum fejlesztette. A Telenor Wallet a köztéri parkolás és az autópályamatrica-vásárlás mellett lottószelvény befizetésére is alkalmas, a telenorosok pedig feltölthetik benne a mobilegyenlegüket, vagy befizethetik vele a Telenor-számlájukat. Az applikációhoz kapcsolható a Budapest Bank által kibocsátott Telenor MyCard hitelkártya is, de maga a Telenor Wallet bármely bank által kibocsátott bankkártyával használható, és nem kell hozzá telenorosnak sem lenni.

Vannak olyan mobilalkalmazások is, melyek a bolti fizetésekre is használhatók érintőkártya helyett. A Telekom MobilTárca és a Vodafone Wallet a mobilcégek által értékesített, NFC-képes készülékekkel használhatók. Feltétel azonban az előfizetés az adott mobilcégnél, továbbá egy OTP Banknál nyitott lakossági számla és egy ahhoz kapcsolódó virtuális bankkártya-kibocsátás is a mobiltárcába.


Jobb nem elhagyni


A mobiltárcákhoz hasonlóan működik a Gránit Bank Gránit Pay nevű mobilfizetési megoldása. A Mastercard szerint a Gránit Bank Európa első olyan mobiltárcáját dobta piacra, amely az Apple Pay, Android Pay vagy Samsung Pay szolgáltatásokhoz hasonló tokenizált megoldással működik. Ez azzal az előnnyel jár, hogy nem fontos szolgáltatófüggő NFC-s mobilkészüléket használni, továbbá mindegy, milyen SIM-kártya van a készülékben. Akinek van androidos NFC-s okostelefonja, Gránit-bankszámlája és Gránit-bankkártyája, regisztrálhatja a Gránit eBank mobilalkalmazásba a fizikai bankkártyáját, és azonnal fizethet a mobiltelefonjával.

A Barion mobiltárcája az e-pénz első hazai megjelenési formája volt. Az e-pénz a készpénz és a bankszámlán lévő számlapénz közötti, európai találmány, lényege a készpénzhez hasonló akadálymentes hozzájutás és az elektronikus fizetés ötvözete. A Barion bármilyen bankkártyával feltölthető egyenlege használható bolti és internetes fizetésre, egymás közötti mobiltelefonszámos vagy e-mail-címes pénzküldésre, de segítségével utalhatunk is a hazai átutalási rendszerben bármilyen bankszámlaszámra.