A TEK szakembere is vigyáz majd a magyar olimpikonokra Rióban

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A Terrorelhárítási Központ egy munkatársa is a csapattal tart, aki szükség esetén a sportolók segítségére lehet. Minden résztvevő ország delegál egy hasonló felkészültségű munkatársat az olimpia idején működő nemzetközi rendőrségi központba.


A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) közös rendezvényén elhangzott, hogy a játékok idején működő rendőrségi együttműködési központot azért hozzák létre, hogy veszélyhelyzet esetén gyors legyen az információcsere, és minél hamarabb meg lehessen tenni a szükséges intézkedéseket.


„Mindig, mindenhol nem lehetünk jelen, nem akadályozhatunk meg minden cselekményt, de mindent megteszünk azért, hogy elkerüljük a bajt, vagy ha mégis belekerülünk, akkor az ne tartson sokáig” – hangsúlyozta Hajdu János, aki arra kérte a magyar delegáció tagjait, hogy emellett azért bízzanak a brazil biztonsági szervekben is.


A helyi rendőri erőkben is bízhatnak


Ródler Norbert rendőr alezredes, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főosztályvezetője előadásában hangsúlyozta, bár Brazília viszonylag biztonságos országnak számít Dél-Amerikában, azért nem zárható ki, hogy az Iszlám Állam az internet segítségével felvegye a kapcsolatot az ott élő, radikalizálható muszlimokkal. A veszélyhelyzetek elkerülésével kapcsolatban elmondta, hogy mindig működő megoldás nincs, de fontosnak nevezte a megelőzést és a biztonságtudatos gondolkodást. Azt javasolta, hogy a magyar delegáció tagjai kerüljék el a turistáknak nem ajánlott területeket, mindig legyen náluk legalább 50 real arra az esetre, ha megtámadnák őket, mert Brazíliában ezeknek az akcióknak a célja a pénzszerzés, nem pedig a sérülésokozás.

Szlávik János, a Szent István és Szent László kórház főorvosa a zikalázról osztott meg információkat a hallgatósággal.

„A fertőzések száma folyamatosan csökken, augusztusra csak elvétve fordulnak majd elő ilyen esetek, de miután a térségben nemcsak zikaláz, hanem más, a szúnyogok által terjesztett betegség, Dengue-láz, Chikungunya-láz és sárgaláz is előfordulhat, a szúnyogok elleni védekezés mindenképpen ajánlott” – mondta a főorvos, aki szerint bár a zikaláz alapjában véve jóindulatú, magától gyógyuló vírusfertőzés, bizonyos esetekben gondot jelenthet. Hozzátette: a terhesség első harmadában okozhat nagyon súlyos károsodásokat.


Ne hagyd, hogy megcsípjen!


Szlávik János még arra hívta fel a figyelmet, hogy a zikavírus szexuális úton is terjedhet, valamint a gyógyulás után még hat hónapig jelen lehet a szervezetben. A főorvos szerint az olimpia utáni kirándulások rejtenek még veszélyt, például az Amazonas környékén, mert ott melegebb az éghajlat.

Fábián László, a MOB sportigazgatója arról beszélt, hogy a riói olimpián 250-280 lesz a magyar delegáció teljes létszáma, ebből várhatóan 141 sportoló lesz. A csapat a lengyelekkel egy épületben lakik majd, a kétszemélyes szobák viszonylag kicsik, 9–13 négyzetméteresek. Július 30-án utazik ki a küldöttség nagy része, 150 ember, az aranygép pedig augusztus 23-án indul vissza.