A TEK továbbra sem erősíti meg, hogy jobban őrzi Orbán Viktort

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay L·szlÛ

-

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója a közrádióban sem felelt igennel vagy nemmel a kormányfő védelmének megerősítéséről szóló hírre.


A Magyar Idők csütörtökön tette közzé – a VS által is szemlézett – értesülését, mely szerint a TEK „a migráció miatt már korábban emelte Orbán Viktor védelmi szintjét. Úgy tudjuk, a fokozott figyelem kiterjed a miniszterelnök környezetére, családjára is.”

Igaz, az indulásakor magát kormánypártinak valló lapnak a TEK sem erősítette meg az információt, viszont Horváth József, a katonai titkos ­szolgálatok korábbi helyettes vezetője azt nyilatkozta, hogy „a kormányfő, illetve családja védelmi szintjének emelése a szakmai protokoll része, és a TEK nem is intézkedhetett másként”.


Péntek reggel Hajdu János, a TEK főigazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a kormányfő védelmi szintjének emeléséről szóló sajtóértesülésekre reagálva közölte:


a TEK ilyen tartalmú nyilatkozatot nem tett, ugyanakkor folyamatosan elemzi és értékeli az információkat, hogy naprakészen tudja tartani a védelmet.

Hajdu János a közrádióban arról is beszélt, hogy a migrációs hullámmal nő a terrorfenyegetettség, de nincs olyan információ sem a Terrorelhárítási Központ, sem más belügyi szolgálat birtokában, amely arra utalna, hogy Magyarországot terrortámadás fogja érni. Kifejtette, hogy a terrorfenyegetettséget egész Európában kell vizsgálni, és nálunk akkor is emelnék a terrorfenyegetettségi szintet, ha bármely más európai országban történik terrorcselekmény.