A TEK átadja a briteknek a terrorgyanús két angolt

-

Csütörtökön a Liszt Ferenc-repülőtéren adják át a brit hatóságoknak azt a két, korábban a terrorizmust támogató angol állampolgárt, akiket Magyarországon fogtak el a rendőrök november közepén – írja a Magyar Időkre hivatkozva az MTI.


Trevor Brooks és Simon Jonathan Keeler korábban terrorizmus finanszírozása miatt voltak büntetve Angliában, november közepén egy Bukarestbe tartó vonaton igazoltatták, majd állították őket elő a magyar rendőrök.

Sem a magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, sem az állampolgárságukat nem tudták igazolni, előkészítő őrizetbe kerültek. A két férfi a brit terrorellenes törvények alapján engedély nélkül nem is hagyhatta volna el az Egyesült Királyság területét. Mivel ezt megtették, múlt kedden a schengeni körözési rendszerben megjelent mindkettejük ellen az európai elfogatóparancs.

A két férfi az angol sajtó szerint rendszeres szereplője és szónoka a szélsőséges iszlamista megmozdulásoknak. Korábban terrorcselekmény finanszírozása miatt kétszer ültek börtönben. 2009-ben szabadultak, és az ítélet szerint a szabadulásukat követő tíz évben csak hatósági engedéllyel hagyhatták volna el Angliát.