A TEK azt állítja, nem tud Szíriában harcoló magyarokról

Fotó: RIA Novosti / Mikhail Voskresenskiy

-

Pedig 70-80 is lehet azoknak a magyaroknak a száma, akik Szíriába mentek harcolni.


Az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa, Póczik Szilveszter az ATV-nek nyilatkozva azt mondta, hogy akár 70-80 magyar is tartózkodhat fegyveresként közel-keleti háborús övezetben. Ezek olyan zsoldosok, akik elsősorban nem dzsihádisták, hanem profi katonák, akik korábban megjárták a Francia Idegenlégiót vagy a jugoszláviai polgárháborút.


Póczik idén tavasszal egy radikalizálódással és terrorizmussal kapcsolatos műhelykonferencián azt mondta, hogy a közel-keleti országokban harcoló honfitársainkról a médiában keringő adatok egyike sem teljesen hiteles. Ugyanis sem a külügyminisztérium, sem a hazai muszlim közösségek vezetői nem rendelkeznek pontos számokkal. Szerinte sajnálatos, hogy a magyar kutatók kénytelenek kizárólag médiából informálódni, mivel a magyar hatóságok semmilyen információt sem adnak az Iszlám Állam vagy az al-Kaida kötelékében harcoló magyarokról.


Ő például egy antifasiszta közösségi oldal és egy hazai bulvárlap szíriai forrásaira hivatkozott a tavasszal angolul megjelent tanulmányában, amelynek a valósághoz leginkább közelíthető adatai is a hírszerzési ügynökségek nem hivatalos információin alapulnak. Akkor azt írta, hogy hazai paramilitáris szervezetek korábbi tagjai érintettek a harcokban, akik közül 2013 júniusában 11 fegyveres vesztette életét Basár el-Aszad elnök oldalán harcolva. Azt is megjegyzi, hogy ugyanakkor az Aszad ellen harcoló iszlám milíciákban is található 93 aktív magyar fegyveres, akik közül tizenketten arab származásúak, hatan a Dzsabat an-Núszra Frontban teljesítenek szolgálatot.


Az ATV a számok igazolása végett megkereste a TEK sajtóosztályát is, ahonnan az alábbi választ kapták: „A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a TEK-nek nincsenek információi arról, hogy magyar állampolgárok fegyveres konfliktusokkal érintett területeken teljesítenének szolgálatot”.