A taxisok egy mobil és egy taxióra miatt támadtak a turistákra

-

A rendőrség is megszólalt a hétfő hajnali, nagy felháborodást kiváltó taxistámadás után. Kiderült: félreértés miatt verték össze a taxisok a külföldi párt.


Országos felháborodást váltott ki, hogy taxisok megvertek hétfőn hajnalban egy külföldi párt Budapesten. Az eset szemtanúja az Origónak azt mondta, hogy három-négy taxis ütött-vert egy földön fekvő férfit. A brutális verést 20 kollégájuk nézte végig, majd felszívódtak, mire a rendőrök a helyszínre értek.

A verekedés után egy 35 éves férfi ellen önbíráskodás miatt indult eljárás, a bűnügy több részlete, így a turisták konfliktusban játszott szerepe homályban maradt – ezeket is tisztázza az a levél, amelyet az Origo kérdéseire a BRFK küldött. Ezt egészítette ki saját információival a lap.


Pörgött az óra, kiszálltak

A rendőrség szerint a pár egy VII. kerületi szórakozóhelyen járt, mielőtt taxiba ültek volna – úgy tudjuk, a Kazinczy utcában buliztak, ahol egyébként rendszeresen megfordulnak taxishiénák, társaságtól független, sokszor engedély nélkül dolgozó fuvarozók is.

A vélhetően ittas turisták útközben vették észre, hogy a taxióra túlpörög – a támadás szemtanújának azt mondták, hogy ezer forintonként ugrált a számláló. Szóltak a sofőrnek, hogy álljon meg, és az István utcában kiugrottak a járműből, anélkül, hogy rendezték volna a túlzott számlát.

Nem sokkal később újabb kocsit intettek le, de a taxis nem értette, hova is szeretnének menni, ezért inkább odaadta mobilját a fiatal nőnek, írja be ő az úti célt. A turistalány a térképes applikációt látva rájött, hogy már csak pár utcasarokra járnak a Cházár András utcában foglalt szállásuktól.

Szólt a taxisnak, hogy álljon meg, majd meggondolatlanul, a kölcsönkapott mobillal a kezében kiszállt az autóból.


Félreértés, autós üldözés

A sofőr azt hitte, a nő el akarja lopni a mobilját, és megmarkolta a csuklóját, hogy visszatartsa – a lány barátja viszont a taxis kezére csapott, hogy kiszabadítsa párját. Ezután pánikszerűen menekülni kezdtek, miközben az okostelefon náluk maradt, és beugrottak egy újabb taxiba, szám szerint a harmadikba.

A telefon nélkül maradt sofőr riasztotta kollégáit, és az elvitt készülékben működő GPS-jeladó segítségével követni is tudta a turistákat.

A vészjelzésre érkező taxisok a Thököly út és a Zichy Géza utca kereszteződésénél kényszerítették megállásra a menekülők autóját – majd mindkettőjüket megverték, gázspray-vel lefújták, függetlenül attól, hogy az amerikai férfi azonnal visszaadta tulajdonosának az elvett okostelefont.


A trükközőt fogták el

A lincselésszerű erőszakban részt vett az a sofőr is, akit a turisták először hagytak ott, a manipuláltnak vélt óra miatt – a rendőrség ellene indított eljárást, de keresik még a támadás többi résztvevőjét.

A járőrök már csak a két összevert turistát és a segítségükre siető autóst találták a helyszínen – az amerikaiakat bekísérték a zuglói kapitányságra, de csak a férfit tudták tanúként meghallgatni, barátnője nem akart együttműködni a rendőrökkel.


Hiénák földjén

A konfliktusban tehát volt felelősségük a részeg turistáknak is, még ha ez nem is magyarázat a taxisok fellépésére. A kiindulási pont – a gyanúsan pörgő taxióra – viszont olyan általános jelenség, ami tartósan gyengíti Budapest turisztikai vonzerejét.

„Még most is rendszeres, hogy vendégeink panaszkodnak az átverős taxisokra, régebben még több ilyen esettel találkoztunk” – mesélte az Origónak az amerikai turistapárt is fogadó, Cházár András utcai hotel recepciósa.

Szakmai berkekben köztudott, hogy a Keleti pályaudvaron, a Vásárcsarnoknál és több nagyobb pályaudvar mellett taxishiénák drosztolnak, akiknél csak úgy száguld a megbuherált óra. Két kilométerre bátran kiszámláznak hat-nyolcezer forintot a nyugati turistáknak – a Sziget-szezonban azonban előfordult a Margit híd és a Hajógyári-sziget között extrán felturbózott, 25 ezer forintos viteldíj is.