A tavalyinál több adóbevallás érkezett

Fotó: MTI / Nagy Lajos / MTI / Nagy Lajos

-

Még mindig az a leggyakoribb hiba, hogy a bevallásról hiányzik az adózó aláírása.


Több mint 2,1 millió személyijövedelemadó-bevallás érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendszerébe május 1-jéig, félmillióval több, mint tavaly ilyenkor.

Az adóhatóság szerint az 1,6 millió adózóból, akik maguk nyújtották be szja-bevallásukat, 800 ezren a teljes, 816 ezren a csökkentett adattartalmú nyomtatványt választották, míg 23 ezren döntöttek az idén utoljára választható "söralátét" bevallás mellett. Emellett mintegy félmillió ügyfélnek készít bevallást vagy bevallási ajánlatot a hivatal.

Már csak tíz napjuk van azoknak, akik még nem készítették el a bevallást.

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy a papíron benyújtott bevallás főlapjáról hiányzik az aláírás. Előfordul, hogy a visszaigényelhető adót tartalmazó bevalláson nem szerepel sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím, hogy nincs adószám a bevalláson, hiányosak a családi kedvezménnyel vagy az első házasok kedvezményével kapcsolatos adatok, illetve a kifizető által levont adóelőleg nem jó sorban szerepel vagy hiányzik a bevallásból.

Az adóhatóság a leggyakoribb hibák elkerüléséről és a legfontosabb információkról rövidfilmet készített, ez a NAV és Facebook-oldalán látható.