A tavalyi semmi után idén újra minden sikerülhet Győrben

Fotó: MTI / Kovács Anikó

-

Míg az előző szezon jobbára a kudarcokról szólt a Győri Audi ETO-nál, a most futó idényben szárnyal a csapat. Már biztos a BL négyes döntője, és a bajnoki aranyat is a nyakukban érezhetik Görbiczék. Mi állhat a szerencsés pálfordulás hátterében, és tényleg ennyivel jobb-e az idei ETO a tavalyinál?


A Győr női kézisei péntek délután óta készülhetnek a BL budapesti Final Fourjának első meccsére a címvédő Podgorica ellen. Kemény meccs lesz, de az ETO idén jó esélyekkel mehet neki bármelyik ellenfelének. A mostani csapat megértéséhez azonban vissza kell térnünk kicsit az előző, balsikerű idényhez.

A 2014/15-ös szezonra jelentősen megváltozott az ETO kerete. Távozott a világ egyik legjobb jobbátlövője, Katarina Bulatovics (ráadásul az egyik közvetlen riválishoz, a Buducsnoszt Podgoricához), visszavonult a védelem oszlopának számító Raphaelle Tervel, Görbicz Anita bejelentette, hogy babát vár, azaz ő az egész szezonra kiesett.


A keretet nem igazán sikerült megerősíteni, pedig papíron jó játékosok érkeztek Győrbe. A Görbicz helyére igazolt francia olimpiai és vb-bronzérmes Macarena Aguilar csak részben tudta pótolni a világklasszis irányítót, míg a jobbátlövőbe hozott német Susann Müller, az előző vb gólkirálya, teljes melléfogás lett.


Susann Müller nem tudta azt adni Győrben, amit vártak tőle


„Valójában nem igazolt rosszul az ETO az előző szezon előtt. Müller akkor a posztján biztos, hogy a világ három legjobbja között volt, az más kérdés, hogy nem tudott beilleszkedni a csapatba – mondta a VS-nek Borsos Attila, a Sport TV állandó szakértője. – Ő nem egy egyszerű személyiség, a német válogatottban is sok konfliktusa van, és Győrben sem találta a helyét. Úgy tűnt, hogy az Ambros Martín által elvárt munkát sem tudta vagy akarta elvégezni.”

Az ETO játéka rengeteg keresztmozgásra épül, ami nagyon sok munkát és alázatot követel minden játékostól, és van olyan, aki egyszerűen alkatilag nem való ebbe a rendszerbe. „Müller ilyen volt, vele egyértelműen mellényúlt a klub” – mondta Borsos.


Görbicz pótlását tavaly nem sikerült megoldani


A Görbiczet pótolni hivatott Aguilarral egy fokkal több szerencséje volt az ETO-nak, de ő sem vált be maradéktalanul.

„Agilarra nem mondhatjuk, hogy mellényúltak volna vele. Amikor a Győr irányítót keresett, ő is ott volt a világ öt legjobbja között a posztján, teljesen érthető volt a leigazolása. Azt viszont kezdettől fogva lehetett tudni, hogy nem nagyon tud védekezni, ami pedig nagyon fontos az ETO játékában, Ambros Martín azokat a játékosokat kedveli, akik mindkét kapu előtt jól tudnak teljesíteni. Aguilarnak ez a hiányossága okozhatta, hogy nem igazán boldogult, még ha az idény vége felé már voltak is kimondottan jó meccsei.”


A kórházból jelentjük

Ehhez jött még egy szinte példátlan sérüléshullám: kidőlt a csapat egyik klasszisa, a jobbátlövő Eduarda Amorim, az egyik szélső, Kovacsics Anikó és Szepesi Ivett is.

Az első csoportkört még gond nélkül hozták (hat meccs, hat győzelem), a középdöntős csoportban viszont már kétszer is kikaptak, mindkétszer a végül BL-döntőbe jutó norvég Larviktól. A vereségek kikezdték a csapategységet is. A világ egyik legjobb kapusa, Katrine Lunde már 2015 januárjában bejelentette, hogy nem fogja meghosszabbítani a nyáron lejáró szerződését.


Katrine Lunde némileg váratlanul jelentette be, hogy elhagyja az ETO-t


Lunde a nem megfelelő feltételekre panaszkodott, jelesül arra, hogy nem tudott megegyezni a klubbal, hogy szülési szabadságáról visszatérve mikortól kapjon újra teljes fizetést (ő attól a naptól szeretett volna, amikor edzésbe állt, a klub álláspontja szerint viszont csak az első lejátszott meccstől illette volna meg a teljes összeg). Ezért inkább aláírt a minden kérését teljesítő orosz Rosztov Donhoz.

Április 12-én véget ért a BL-szezon, miután a negyeddöntőben az ETO a szkopjei hatgólos vereség után hazai pályán is csak döntetlenre volt jó a macedón csapat ellen. A klub ezt követően jelentette be, hogy egy kezdőcsapatra való játékossal nem hosszabbít szerződést: így a Lunde pótlására hozott Jelena Grubusiccsal, a Görbicz Anita pótlására hozott, olimpiai és vb-bronzérmes francia Macarean Aguilarral, és új csapatot kereshetett magának a válogatott kapus, Herr Orsolya, valamint Hornyák Ágnes, Szepesi Ivett és Vesna Milanovic-Litre is.


Csőd!

Ilyen körülmények között szinte már törvényszerű volt, hogy a Győr, ha végletekig kiélezett csatában is (az első meccset hetesekkel bukták el, a másodikat pedig két góllal hazai pályán), de elveszítette a bajnoki döntőt a Ferencvárossal szemben.

„Most is azt mondom, hogy a BL-kiesés nem volt kudarc egy éppen csúcsformában lévő Vardar Szkopje ellen. A bajnoki döntő már más kérdés. Addigra mentálisan teljesen elkészült a csapat.


Annyit mondogatták ők maguk is úton-útfélen, hogy mennyi sérültjük van, mennyire rossz passzban vannak, míg végül maguk is elhitték, és egy öngerjesztő folyamat eredményeképpen elveszítették a döntőt, amit, szerintem, egyébként még abban az állapotban is meg kellett volna nyerniük.

A klubnál a balul sikerült szezon után senki nem kezdett esztelen kapkodásba vagy bűnbakkeresésbe. Nem merült fel, hogy elküldenék a csapattal két BL-t nyerő Ambros Martínt. „Vannak edzők, akiket egy-egy rossz szezon után elküldenek – magyarázta Borsos –, de Ambros Martín nem ez a kategória.


Olyan, mint a fociban Mourinho vagy Ancelotti: lehet egy-egy gyengébb szezonja, de azt senki sem mondhatja, hogy ne lenne kompetens.

Amikor ő aláírt Győrbe, a klubnál pontosan tudták, hogy milyen szakembert vesznek. Az a szisztematikus munka, amit ő végez, mindig meghozza az eredményét. Lehetnek persze benne hullámvölgyek, összejöhet egy-egy gyengébb szezon, amilyen a tavalyi is volt, de hosszú távon garantált a siker. Ambros Martín levonta a tanulságokat az előző szezon vereségeiből és hibáiból, idén már pontosan tudta, hogy mikor mit kell tenni.”


Jöjjenek a hollandok!

Edzőváltás helyett inkább a keret megerősítésébe kezdtek Győrben. Elhozták a Fradi egyik legjobbját, a válogatott balátlövőt, Tomori Zsuzsát és a szintén válogatott kapust, Kiss Évát Székesfehérvárról. Az ETO mosonmagyaróvári fiókcsapatától az első csapathoz került az egyik legnagyobb honi ígéretnek tartott Tóth Gabriella. A légiósok terén is váltott a csapat, és a délszláv vonalat feladva inkább nyugatról vásárolt. Lunde helyére hoztak egy másik norvég kapust, és Kari Aalvik Grimsbőről idény közben kiderült, hogy semmivel sem rosszabb, mint elődje, és remek párost alkot Kiss Évával.


Aalvik Grimsbö, Kari;

Kari Aalvik Grimsbö is érzi, hogy bevált Győrben


A mezőnyben maradt az évek óta egyenletesen szenzációs formában játszó Heidi Löke, aki kapott még egy honfitársat Linn Jörum Sulland személyében. Az igazán nagy fogás azonban a két holland (időközben) vb-ezüstérmes játékos, az irányító-átlövő Nycke Groot és a beálló Yvette Broch volt. Mindketten gyorsan és problémamentesen illeszkedtek be a csapatba, rendkívül hasznosak a pályán, és az öltözőben sem generálnak feszültséget.


Az idei szezon igazolásai szinte egytől egyig telitalálatnak mondhatóak, nagyon jó szemmel választott az ETO a játékospiacról.

Grimsbö – különösen a világbajnokság óta – szinte már lundei magasságokban véd. A másik norvég szerzemény, Sulland megítélése már fifty-fifty, ő nem igazán vált be, de azért voltak jobb meccsei. A két holland, Broch és Groot viszont telitalálat volt” – fejtegette a szakértő.


Minden(ki) a helyére kerül

Borsos Attila amondó, hogy a hollandok esetében fontos szempont, hogy nem két befutott világsztárt vett az ETO, hanem olyan játékosokat, akik a győri szerződéssel klubszinten feljebb léptek, ami nagyon motiválóan hatott rájuk: „Technikailag és fizikálisan is rendkívül képzettek, kiváló a munkamoráljuk, és nagyon jó csapatemberek. Egy rendkívül sikeres időszakban vannak, aminek a lendületét az ETO-ba is magukkal hozták.”


Yvette Broch, Nycke Groot

Broch és Groot, az ETO holland párosa jól érzi magát Győrben


A sérülések viszont a jelenlegi szezonban sem kerülték el a csapatot. A decemberi világbajnokságon Görbicz Anita és Tomori Zsuzsa is megsérült, mindketten ugyanazon a meccsen, a Lengyelország elleni nyolcaddöntőben. Bognár-Bódi Bernadett egy januári BL-meccsen sérült meg, de még korábban kidőlt Tóth Gabriella és Planéta Szimonetta is, előbbi hosszabb, utóbbi rövidebb időre.

Ám ezúttal elég bőnek tűnik a keret, hogy elbírja a sérüléseket. Így látja Borsos is:


Az idény előtt jócskán túlbiztosította magát az ETO, és furcsa ilyet mondani, de szinte jól jöttek a sérülések,

mert ha mindenki egészséges lett volna, akkor Ambros Martínnak egy nagyon nehezen kezelhető versenyhelyzet szakadt volna a nyakába. Így viszont Groot hibátlanul pótolta Görbiczet, Tomori helyére pont visszatért Amorim, szélsőben pedig mindig volt ember a Bódi–Orbán–Knedlikova-trióból.”

Az idei ETO könnyedén vette a BL-selejtezőket, a csoportkörben is csak egy Midtjylland elleni hazai vereség borzolta a kedélyeket. A középdöntős csoportban már a vb-n megsérülő Görbicz–Tomori-páros nélkül kezdett az ETO, az időközben a négyes döntőbe jutó Buducsnoszt Podgorica elleni kétgólos győzelemmel.


Poland v Hungary - 22nd IHF Women's Handball World Championship, Eight Final

Tomori Zsuzsa sérülése után nagy volt az ijedtség, de sikerült pótolni az átlövőt


Az nem hír, hogy a csapat a bajnokságban minden nehézség nélkül gyűjtötte a győzelmeket. Az igazság pillanata március 26-án jött el, amikor az ETO hazai pályán 33-22-re legyőzte a bajnoki címvédő Ferencvárost, hogy aztán két héten belül a BL negyeddöntőjében még kétszer még jobban elverje a fővárosi zöld-fehéreket: előbb idegenben 13 góllal, majd otthon 17-tel – ezzel egy év szünet után újra bejutott a budapesti final fourba.


Újra a final fourban

„Ahol nem esélytelen az ETO, mondjuk az elődöntő sorsolása pont a legrosszabb forgatókönyvet hozta. Kicsit aggasztó, hogy a Podgoricával kell meccselni a döntőért. A Győrnek hosszabb a kispadja, ami a döntőben feltétlenül a hasznára vált volna, amikor mindkét csapat lábában benne van már az elődöntő, így viszont biztos, hogy a Podgorica mindent bele fog adni az elődöntőben. Vannak posztok, ahol ők az erősebbek, máshol a Győr a jobb, nagy küzdelem lesz.”


Görbicz Anita

Nem kizárt, hogy az ETO visszaszerzi a BL-serleget


Jövőre pedig talán egy, még a mostaninál is erősebb ETO-t láthatunk. A nem száz százalékig bevált Sulland helyére érkezik egy másik norvég, Nora Mörk, „aki a posztján a világ egyik legjobbja, vele biztos, hogy erősödni fog a csapat”. Az egyetlen igazán értékes távozó Kovacsics Anikó lesz, az ő helyére viszont ott lesz Tóth Gabriella, aki biztos, hogy fogja tudni pótolni az irányító-szélsőt.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!