A Tatooin ehhez képest gyenge kezdő

Fotó: European Southern Observatory / L. Calçada

-

A fiatal Luke Skywalker csak két lemenő napba nézhetett, a romantikus nevű HD 131399Ab bolygónak három csillaga is van.


Különleges bolygót találtak a Naprendszeren kívül: négyszer nagyobb a Jupiternél és három napja van. A HD 131399Ab nevű gázóriást közvetlenül teleszkóppal figyelték meg a Chilében működő Európai Déli Obszervatóriumban - írja a phys.org.

A Földtől 340 fényévre lévő Centaurus csillagképben kering a planéta, egy háromcsillagos rendszerben. A körül-belül 16 millió éves bolygó röppályája egy részén mindhárom csillag felkel és lenyugszik, míg az éve egynegyedét kitevő másik szakaszban 100-140 (földi)évig nappal van. Összesen 550 földi év alatt kerüli meg a legnagyobb fénylő égitestet.

Eddig mindössze négy, ehhez hasonló háromcsillagos rendszert fedeztek fel, de mindegyik közül ez a bolygó rendelkezik a legnagyobb röppályával.

Kevin Wagner, az Arizonai Egyetem kutatója szerint a természet tartogat még meglepetéseket számunkra. "Azt tudjuk, hogy a többcsillagos rendszerben lévő bolygók sokkal kevésbé ismertek, de valószínűleg ugyanolyan gyakoriak, mint az egycsillagos rendszerben lévők" - mondta Wagner.